Kortrijk en Racing Genk grootste kanshebbers op PO1, Eupen 63% kans op degradatie

Het einde van de reguliere competitie nadert met rasse schreden: met nog drie speeldagen te gaan, maken alle clubs zich op voor de eindsprint. Voor elke speeldag werpt Kick&RushLab een blik vooruit: wie zijn de grootste kanshebbers op Play-off 1 en welke clubs moeten vrezen voor degradatie? De grote verliezers van de vorige speeldag lijken Antwerp en Eupen te zijn.

PLAY-OFF 1

Zoals we vorige week al schreven, zijn de eerste vier plaatsen in Play-off 1 reeds verdeeld onder Club Brugge, Charleroi, Anderlecht en AA Gent. In de strijd om de overige twee plaatsen keerden de kansen na de vorige speeldag in het nadeel van Antwerp. Ondanks (of omwille van?) de vele wintertransfers slaagde The Great Old er in 2018 nog niet in een overwinning te behalen en deze vormcrisis wordt gereflecteerd in de kansen op Play-off 1: na de 0-0 tegen Oostende daalde de kans voor Antwerp van 65% naar 23,3%. De ploegen in poleposition zijn nu Kortrijk (53,3%) en Racing Genk (43,3%), dat een knap punt meenam uit Jan Breydel. Kortrijk pakt best de drie punten tegen streekgenoot Zulte Waregem, want daarna staan er nog wedstrijden tegen de nummers 1 en 2, Club Brugge en Charleroi, op het menu. Genk kan dan weer rechtstreekse concurrent Antwerp een mentale tik geven. Ten slotte maakt ook Standard nog kans (26,7%) op een plaatsje bij de eerste zes. Na het gelijkspel op Charleroi ontmoeten de Rouches Club Brugge, die ze enkele weken geleden nog klopten in de Croky Cup.
gd27_sim_all

DEGRADATIE

Na de broodnodige overwinning tegen Eupen pakte KV Mechelen nu ook een onverhoopt punt in de Ghelamco Arena. Dat zorgde ervoor dat Malinwa nog slechts 23,3% kans heeft om te degraderen. Tegelijkertijd maakt dit van Eupen de grootste degradatiekandidaat (63,3%). De Panda’s hebben op papier wel een makkelijker programma (Lokeren thuis, Antwerp uit, Moeskroen thuis) dan KV Mechelen (Charleroi thuis, Standard uit, Waasland-Beveren thuis).
Predictiena27

Methode

In dit eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor elk duel. Het recente vormpeil en het thuisvoordeel worden ook in rekening gebracht. Het resultaat is bovenstaande einduitslag, met een standaard error van 1,6 tot 2,5.

Gezien het doel van de projectie en de beschikbare data hebben we voor dit eenvoudige simulatiemodel gekozen. Voor een vergelijking van verschillende methodes, waaronder die van expected goals, is dit een erg interessant artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s