Topschutters: wie scoorde de meeste (belangrijke) goals?

Het lijstje van topschutters is klassiek die van de beste doelpuntenmakers. Dat betekent niet noodzakelijk hetzelfde als de belangrijkste doelpuntenmakers. Niet elk doelpunt is namelijk even belangrijk. Kick&RushLab zocht het uit.

De winning-goal weegt veel zwaarder door dan een extra doelpunt bij een grote voorsprong. Toen Thelin de 2-5 maakte op het veld van Zulte Waregem, was dat doelpunt van weinig waarde. Wanneer hij tegen Antwerp de beslissende 1-2 maakte, leverde dat Waasland-Beveren meteen twee extra punten op.

Methode 1: Marginal Points

Marginal Points Marginal Points legende

Om de waarde van doelpunten te berekenen, bestaan er twee manieren, elk met hun voordelen en hun nadelen. De eerste methode, die de marginal points berekent, is gebaseerd op een vaste waarde voor elk doelpunt. Uit onderzoek (van Anderson en Sally) blijkt dat wanneer een ploeg een eerste doelpunt scoort dat gemiddeld 0,83 extra (of marginale) punten oplevert. Een tweede doelpunt is het belangrijkst en levert 1 extra punt op. De daaropvolgende doelpunten van diezelfde ploeg dalen daarna in waarde: een derde doelpunt brengt 0,6 marginal points op, een vierde 0,2. Als een ploeg daarna nog scoort, verdient het daar quasi geen extra punten mee omdat de wedstrijd dan meestal al beslist is. Maar deze gemiddelde waarden van doelpunten houdt geen rekening met het verloop van een individuele wedstrijd. Het doelpunt van Thelin tegen Antwerp bijvoorbeeld leverde Waasland-Beveren 2 marginal points op, veel meer dan het gemiddelde van 1. Individuele wedstrijden kunnen dus erg verschillen van het gemiddelde. Op lange termijn en hoe meer wedstrijden er gespeeld worden, zullen de gemiddelde scores steeds accurater worden.

De uitspraak van Wim De Conick in Vista! Klopt. Teddy Chevalier is inderdaad de meeste beslissende spits van eerste klasse. Met zijn 15 doelpunten bracht hij KV Kortrijk 12,15 ‘extra punten’ op. Dat is net iets meer dan co-topschutter Thelin (11,31). Het voorbeeld van Diaby maakt de methode van de ‘Marginal Points’ het best duidelijk. De spits van Club Brugge scoorde vaker dan Gano of Onyekuru, maar zijn doelpunten waren minder belangrijk. Diaby maakte al vaak de derde of vierde goal. Die goals brachten Club Brugge zelden extra punten op. Dat terwijl een doelpunt van Onyekuru Anderlecht gemiddeld 0,9 ‘Marginal Points’ opleverde. Niemand in de eerste klasse doet beter.

Methode 2: Puntenwinst

puntenwinst puntenwinst legende

De andere manier om de ‘puntenwinst’ van een doelpunt te berekenen, probeert het gebrek van de marginal points-methode te compenseren. ‘Puntenwinst’ houdt enkel rekening welk verschil dat het doelpunt maakt in de desbetreffende wedstrijd op dat moment. Als een goal ervoor zorgt dat de ploeg op voorsprong komt, dan levert dat 2 extra punten op. Met een gelijkmaker wordt een nederlaag vermeden en pakt de ploeg nog 1 punt. Tegenscoren bij een grotere achterstand brengt geen punten op, net als een doelpunt wanneer de ploeg al op voorsprong staat. Het nadeel is dat deze methode geen rekening houdt met het verdere verloop van een wedstrijd, maar enkel met de situatie op het moment van scoren. Thelin bracht zijn ploeg tegen Zulte Waregem bijvoorbeeld op voorsprong (+2 punten), maar uiteindelijk pakte Waasland-Beveren toch maar één punt.

Volgens deze methode zijn Thelin en Rezaei de belangrijkste topschutters van de Jupiler Pro League. In totaal brachten ze hun club al 15 punten op. Maar hun doelpunten zijn daarom nog niet de meest waardevolle. De doelpunten van Leye en Vormer, de enige middenvelder in deze lijst, leveren telkens gemiddeld 1,33 puntenwinst op. De goals van Zinho Gano (eveneens 9) leveren daarentegen maar 0,44 extra punten op.

Dat toont nog een keer aan dat het aantal doelpunten niet altijd veel zegt. Het gaat om de waarde van de goals en het aantal punten dat de ploeg pakt dankzij die goals.

belangrijke doelpunten

Kick&RushLab

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s