Racing Genk in poleposition voor PO1, degradatiekansen Malinwa en Eupen bijna 50-50

Nog twee speeldagen voor de boeg, nog twee tickets voor play-off 1 en nog twee kandidaten voor de degradatie. Welke clubs staan er goed voor en hoe liggen de kansen? Kick&Rushlab berekent het voor u.

klassement speelschema SP29

Play-off 1

Vier clubs zijn al zeker van hun plaats in de top zes: Club Brugge, Charleroi, Anderlecht en AA Gent. Racing Genk zette vorige weekend een grote stap voorwaarts door thuis 4-0 te winnen tegen rechtstreekse concurrent Antwerp. De Limburgers hebben met de verplaatsing naar Waasland-Beveren (zelf nog 4% kans op PO1) en de thuismatch tegen AA Gent de beste kans om bij de eerste zes te eindigen: 88%. Vorige week was dat nog maar 43%.

De grootste concurrent van Racing Genk blijft KV Kortrijk. De West-Vlamingen gingen zondag in het slot onderuit tegen de buren van Zulte Waregem, maar behouden 52% kans op play-off 1, 1 procentpunt minder dan vorige week. Met de verplaatsing naar Club Brugge en de thuismatch tegen Charleroi heeft Kortrijk nog wel een zwaar schema, maar op basis van hun prestaties dit seizoen hebben ze de beste kans op de zesde plaats.

Antwerp en Standard lieten afgelopen weekend de kans liggen om een goede zaak te doen voor play-off 1. The Great Old verloor met 4-0 in Genk, maar behoudt 23% kans op play-off 1, net als vorige week. Met een thuiswedstrijd tegen Eupen en de verplaatsing naar Anderlecht heeft Antwerp nog twee matchen waarin het punten kan pakken. Standard bleef steken op een gelijkspel thuis tegen Club Brugge en staat zo nog steeds op één punt van Kortrijk. Ondanks hun klassering achter Antwerp hebben de Rouches wel een betere kans op het laatste ticket, namelijk 31%. Standard ontvangt zaterdag KV Mechelen en trekt daarna naar Oostende.

Drie ploegen (STVV, Waasland-Beveren en Zulte Waregem) kunnen zich mathematisch nog plaatsen voor play-off 1, maar hun kansen liggen lager dan 5%.

predictie voor 29

Degradatie

Onderin is het ongemeen spannend. KV Mechelen en Eupen tellen evenveel punten en een gelijk doelpuntensaldo. Eupen sprong na de zege tegen Lokeren weer over Malinwa omdat ze meer doelpunten gemaakt hebben. Beide ploegen hebben ook een vergelijkbaar schema. Eupen moet naar Antwerp en ontvangt thuis Moeskroen, KV Mechelen trekt naar Standard en speelt op de laatste speeldag thuis tegen Waasland-Beveren.

De simulaties op basis van hun prestaties dit seizoen en hun toekomstig schema leveren dan ook een quasi gelijke kans op, met een licht voordeel voor Eupen.

Lokeren is mathematisch nog altijd niet gered, maar de kans dat zij alsnog in de problemen komen is zo’n 1%.

Kick&RushLab

gd28_simulaties_overview

Methode

In dit eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor elk duel. Het recente vormpeil en het thuisvoordeel worden ook in rekening gebracht. Het resultaat is bovenstaande einduitslag, met een standaard error van 1,6 tot 1,8.

Gezien het doel van de projectie en de beschikbare data hebben we voor dit eenvoudige simulatiemodel gekozen. Voor een vergelijking van verschillende methodes, waaronder die van expected goals, is dit een erg interessant artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s