Premier league: is de strijd gestreden?

De premier league wordt reeds jaren gedomineerd door de zogenaamde big 6, maar de laatste jaren is het eerder een strijd tussen grootmachten Liverpool en Manchester City. Volgens vele analisten en voetbalkenners, ging het dit seizoen niet anders zijn. Manchester City zou doorgaan op zijn elan van de voorbije jaren met dominant en aanvallend voetbal. Daarnaast zouden de jongens van trainer Jürgen Klopp revanche willen voor vorig jaar, toen de eindstrijd met slechts 1 punt in het voordeel van Manchester werd beslist. Mede door het relatief laag aantal gerealiseerde transfers door beide ploegen (de voornaamste waren Joao Cancelo en Rodri door Manchester City), maakte menig voetbalfan zich al op voor dezelfde krachtmeting en spanning als vorig seizoen.

Na 16 speeldagen, lijkt het scenario van vorig jaar zich allerminst voor een tweede maal te onttrekken. Hoewel the Citizens zich weer toonden met sprankelend voetbal in de eerste matchen van het seizoen, hebben ze al een heel aantal punten laten liggen, wat in schril contrast staat met de laatste seizoenen van Manchester City. Hiernaast kent Liverpool een droomstart in de competitie. Ondanks het enigszins mindere spel in vergelijking met vorig jaar, pakten ze bijna het maximum van de punten en sloegen ze een kloof van 8 punten op eerste achtervolger Leicester City en maar liefst 14(!) punten op Manchester City.

Onderin de stand, zien we voornamelijk rode lantaarn Watford en promovendus Norwich. De 18e en tevens laatste degradatieplaats wordt momenteel door Southampton ingenomen, alhoewel slechts 4 punten de 18e van de 11e plaats scheiden. De spanning lijkt dan ook verlegd naar de onderste regionen van de premier league.

Op basis van de resultaten van de ploegen van afgelopen 5 seizoenen hebben we een model ontwikkeld om de sterkte van elk team in kaart te brengen en zo een power ranking te creëren. De resultaten worden elke speeldag geupdate. Dit model heeft de meerwaarde de huidige sterkte van een ploeg aan te tonen. Dit in tegenstelling tot de ranking op basis van punten, die weinig zegt over de huidige sterkte van een ploeg, maar meer over de sterkte over de periode van een bepaald seizoen. De power rankings voor speeldag 16 kunt u hieronder raadplegen.

De twee grootste titelkandidaten van het begin van dit seizoen zijn, in onze ranking, aan elkaar gewaagd. Hierna volgt de rest van de big 6 met daartussen het verrassende Leicester City en Sheffield United, waarvan zeker die laatste de meesten heeft verbaasd. Onderaan vinden we zowel Watford en Norwich op de laatste plaatsen. Hoewel Southampton in de stand geparkeerd staat op de 18e en laatste degradatieplaats, presteert Brighton -volgens onze ranking- net iets minder dan Southampton.

Hoewel deze ranking veel kan zeggen over de huidige toestand, leeft de meeste interesse in het einde van het seizoen, aangezien daar de prijzen verdeeld worden. Op basis van ons model kunnen we ook de eindstand simuleren. Meer bepaald, hoeveel kans heeft een ploeg nog op de eindwinst, en hoeveel kans heeft een ploeg om op het einde van dit seizoen te degraderen.

Met 95,7% kans om de competitie te winnen, ziet de toekomst er heel rooskleurig uit voor the Reds. Enkel Manchester City behoudt nog een waterkansje op het eremetaal.

In de degradatiestrijd ligt de spanning veel hoger. Norwich en Watford zijn zo goed als zeker veroordeelt tot the Championship, maar nog zeker 7 ploegen zullen nog aan de bak moeten om de laatste degradatieplaats te vermijden. En hoewel Southampton er vandaag iets sterker voor staat dan Brighton, heeft de laatstgenoemde meer kans op een goede afloop.

In voetbal tellen de kleinste details en kan geluk soms de strijd aan de eindmeet bepalen. Liverpool is nu reeds 33 opeenvolgende matchen ongeslagen in de premier league en wisten 15 van hun eerste 16 matchen van het seizoen winnend af te sluiten. Zoals Liverpool er vandaag voor staat, lijkt het zijn eerste titel in 30 jaar binnen te rijven. Voor de andere ploegen bovenin, zijn er echter nog genoeg plaatsen te verdelen voor de Champions League en de Europa League voor volgend seizoen. En hoewel bovenin de strijd reeds gestreden blijkt te zijn, lijkt de spanning zich verplaatst te hebben naar onderin de stand, waar zeker 7 teams nog hard zullen strijden om volgend jaar wederom in de engelse eerste klasse te mogen spelen. Een ding is zeker, de populairste voetbalcompetitie ter wereld, zal dit seizoen hoogstwaarschijnlijk nog vonken geven.

Geschreven door: Daan Nyckees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s