Speeldag 14: De degradatiedans ingezet?

Voor het seizoensbegin is het een zomerse traditie in de sportmedia om de sportkaterns te vullen met voorspellingen over welke ploeg kampioen wordt, wie welke play-offs haalt en welke club degradeert. Verschillende analisten worden aan het woord gelaten en alle huisjournalisten halen hun glazen bol boven.

Gezien zowat alle clubs eind juli nog lang niet klaar zijn met hun huiswerk, betreft het voor de Jupiler League in feite een onmogelijke opdracht. Dit verhindert de verschillende experts evenwel niet om hun innerlijke Nostradumus de nodige vrijheid te geven, en met de nodige overtuigingskracht hun pronostieken aan de man te brengen.

De belangrijkste sportkranten van Vlaanderen waren duidelijk: Moeskroen en Eupen zijn de zwakke broertjes van de reeks. Ook Kortrijk en STVV werden een moeilijk seizoen voorspeld.

Begin november, net voor het afsluiten van de heenronde zijn de waardeverhoudingen al wat duidelijker. Op basis van gesimuleerde kansen is het mogelijk om meer gefundeerde voorspellingen te doen. Alhoewel; ook in november is het ijs nog veel te dun om zwaarwichtige uitspraken te doen. De wintermercator komt er aan en voorlopig kunnen wij nog niet simuleren welke gevolgen #properehanden zullen hebben voor de ploegen die in de zaak vernoemd worden.

In een eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor beide ploegen voor elk duel. Het thuisvoordeel wordt ook in rekening gebracht. Er wordt evenwel geen rekening gehouden met welke spelers bij welke makelaar horen, al dan niet geleverde keukens of horlogedozenverzamelingen.

Dat resulteert in onderstaande projectie.

simulated prob

Het moet gezegd de voorspellingen van de sportkranten voor wat betreft Royal Excel Moescron waren on target. Volgens onze simulaties zit Moeskroen, ondanks hun goede match tegen AA Gent, in vieze papieren. Zij zijn momenteel de degradatiekandidaat nummer 1.

Anderzijds, voor wat betreft Eupen lijken de voorspellers de bal mis te slaan. Eupen werd steeds in één adem met Moeskroen genoemd werd, als men naar de degradatiekandidaten peilden. De seizoensstart bevestigde deze aanname. Onze simulatie lijkt er evenwel op te wijzen dat Eupen zich rustig aan naar de veilige zone begeven heeft.

Anderzijds mag Zulte-Waregem zich terecht zorgen maken. Zulte-Waregem werd door de meeste waarnemers een rustig seizoen voorspeld, maar voorlopig beleven ze een seizoen in mineur. Vorige seizoen hadden ze reeds een lange minder goede reeks, maar dit jaar lijkt het seizoen lang tristesse te worden.

Lokeren is dankzij de recente opflakkering een beetje minder in de gevarenzone. Voordien waren de cijfers nochtans echt problematisch. Benieuwd of Sollied voorzitter Lambrechts een rustig afscheid kan geven.

Onze simulatie voor wat betreft de eindstand, verschilt niet heel erg sterk van het huidig klassement. De ploegen die zich momenteel in de onderste regionen bevinden, lijken het moeilijk te zullen hebben tot aan het einde van het seizoen. Enkel Kortrijk mag op meer hopen, ondanks sommige pre-seizoensvoorspellingen. STVV is trouwens de positieve verrassing. Ook hen werd een moeilijk seizoen voorspeld, maar zij kamperen zich makkelijk in de top 6 en mogen op basis van het tot nog toe vertoonde spel verheugen op Play-off 1.

Cercle Brugge daarentegen mag niet te snel op de lauweren gaan rusten of ook zij riskeren nog spannende maanden tegemoet te treden, naar het voorbeeld van hun moederclub Monaco.

Benieuwd naar meer werk van Kick&Rushlab? Volg ons op Twitter, Facebook of volg deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s