Speeldag 14: Hoe liggen de kansen voor Play-Off 1? Een simulatie

Bijna halverwege de reguliere competitie, welke clubs staan er goed voor en hoe liggen de kansen? Kick&Rushlab berekent het voor u. Aan de hand van een statistisch model simuleren we de resterende wedstrijden in de reguliere competitie.

Model

We gebruiken voor deze blogpost een eenvoudig simulatiemodel dat rekening houdt met het aantal doelpunten, aantal schoten op doel en het aantal verwachte doelpunten per ploeg. Aan de hand van dit model simuleren we de uitkomst van elke resterende wedstrijd 10.000 keer. Ook thuisvoordeel wordt in rekening gebracht. Het recente vormpeil zit niet in dit model.

Play-off 1

simulated prob
Figuur 1: Gesimuleerde kansen op play-off 1 (groen), play-off 2 (geel) en degradatie (rood).

Figuur 1 geeft aan dat Club Brugge en Racing Genk, gegeven de data en dit model, nu al bijna zeker zijn van play-off 1. Niet verrassend, ze hebben nu al respectievelijk 11 en 14 punten voorsprong op de 7e in de stand.

Genk eindigt in onze simulaties in 59% van de gevallen als leider, met gemiddeld 65 punten, Club Brugge eindigt 30% van de keren als leider, met gemiddeld 62 punten.
Anderlecht zit – ondanks de vermeende crisis- ook vlotjes on track voor PO1, ze eindigen op de 3e positie. In de simulaties halen ze Antwerp meestal nipt terug in. Anderlecht eindigt gemiddeld met 10 punten (55) minder dan Genk, het is maar de vraag of ze daar tevreden mee zijn gegeven de ambities en tradities in het Astridpark.
Bij Antwerp hebben ze stevig ingekocht. Het creatieve genie van Rafaelov, de brute kracht van Mbokani, … het lijkt te werken. Antwerp eindigt in 97% van de simulaties in PO1, gemiddeld 54 punten. Dat is dus opvallend dicht bij Anderlecht én niet bijzonder ver  van de koploper(s). In 5% van de gevallen eindigt Antwerp hoger dan Club Brugge, 1% van de simulaties hoger dan Genk. De stunt waar Gert Gysen en zijn collega’s bij het Nieuwsblad over discussieerden, is zeker een mogelijkheid.

De grote verrassing echter is Sint-Truiden op de 5e plek. Al is dat opnieuw op enige afstand van de top 4 (zie figuur 2).  Vooral opvallend is dat het model dankzij de afgedwongen kansen van STVV hen iets meer kansen op PO1 (63%, 45 punten) toekent dan AA Gent (55% 44 punten). Dit betekent dat we het (te) vaak gehoorde mopje Thorup of deronder nog niet kwijt zijn. STVV en Gent moeten dan vooral het ontgoochelende Standard vrezen. De Rouches bereiken PO1 in 40% van de simulaties, met 43 punten behalen ze gemiddeld slechts 1 puntje minder dan Gent en 2 punten minder dan STVV.

Kortrijk, Eupen (!), Charleroi, Oostende en Cercle Brugge ten slotte, blijken ook nog niet uitgeschakeld voor play-off 1.

Kortrijk is, net als vorig jaar, terug aan het oprukken na een moeilijke ( zie twitter ) start. Met 38 voorspelde punten zouden de Kerels het wel net wat minder doen dan de 42 punten van vorig jaar. Het model dicht de Kerels 12% kans toe op PO1. KVK laat niet alleen Eupen en Cercle Brugge achter zich, het haalt in de simulaties dus ook Charleroi en Oostende in.
Bij AS Eupen zullen ze dat geen drama vinden, Eupen lijkt op een zorgeloos seizoen af te stevenen. Ons model geeft hen gemiddeld 35 punten, wat een stevige verbetering van hun record in de JPL zou zijn (30). In maar liefst 83% van de simulaties doet Eupen het beter dan hun beste prestatie – al is het natuurlijk nog maar hun 4e seizoen in de JPL.
Charleroi eindigt in onze simulaties in 93% van de gevallen in PO2, wat toch een teleurstelling is na de hoogconjunctuur van de voorbije jaren. Zo blijven de Zebra’s de meest wispelturige ploeg in de JPL.

Figuur 2, ten slotte, toont nog eens de kansverdelingen van de gesimuleerde eindpunten per ploeg in de reguliere competitie.

simulated prob punten_ordered.png
Figuur 2: Verdeling van de gesimuleerde eindpunten per ploeg in de reguliere competitie van de Jupiler Pro League 2018-2019

Alle simulaties gebeuren op de huidige statistieken per ploeg. Gerichte aankopen kunnen natuurlijk nog heel wat veranderen.

—-

Benieuwd naar meer werk van Kick&Rushlab? Volg ons op Twitter, Facebook of volg deze blog. We staan open voor samenwerking!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s