Analyse aanvallende efficiëntie playoff 1: deel 2

Analyse aanvallende efficiëntie playoff 1: deel 2 Deel 1 gaf ons een duidelijk beeld van de keyentries en de verdeling van de kansen ( zowel kwaliteit als locatie) van de ploegen van play off 1. In deel 2 gaan we verder op degenen die de kansen creëerden aan de hand een analyse van de assists en keypasses. Afsluiten doen we met een samenvatting van de 2 delen.

Assists/Keypasses

Als laatste, wordt bekeken wie er verantwoordelijk is voor het creëren van de kansen hierboven beschreven. Hiervoor wordt gekeken naar een verband tussen assists en keypasses. Voor degenen die niet mee zijn met dit voetbaljargon, zal ik de term ‘keypass’ kort uitleggen. Zo is een keypass hetzelfde voor een kans die niet resulteert in een goal, als dat een assist een pas is voor een kans die wel leidt tot een goal. Het aantal assists en keypasses tezamen, geven dus het aantal kansen weer, ongeacht of die leiden tot een goal of niet.

Assist_per_keypass (1)
Figuur 1: assists per keypass

In de plot hiernaast is de relatie afgebeeld tussen assists en keypasses. We hebben hier alle spelers toegevoegd die voor minstens 1 keypass of assist hebben gezorgd. Er is hier een splitsing voorzien van de statistieken in reguliere competitie en de play offs. Het eerste wat opvalt hierbij, is het lineair verloop van de data. Hoe meer keypasses je verstuurt, hoe meer assists je voor elkaar krijgt. We hebben hier voor de duidelijkheid enkele interessante punten gehighlight in het oranje, namelijk de statistieken van de 2 draaischijven van Club Brugge, Vormer en Vanaken. Wat opvalt is de goede prestaties van allebei de spelers in de reguliere competitie, en de relatief slechte prestaties in de play offs als het gaat over deze statistieken. Dit is vooral duidelijk bij Vormer. Tijdens de reguliere competitie weet hij het meeste keypasses te versturen, maar hiernaast is hij ook een uitschieter als het op assists aankomt. Hij presteert hier veel beter dan het verwachte gemiddelde. Hoe goed dat hij het voor de play offs doet, zo slecht lijkt hij het te doen tijdens de play offs. Hier vinden we hem terug onder het verwachte gemiddelde.Voor Vanaken geldt hetzelfde als bij Vormer, al is het verschil tussen de 2 delen van de competitie minder afgetekend.

Door het gebruik van een mozaïek plot (zie hieronder), kunnen we de proportionele verdeling van de kwaliteit van de kansen van beide spelers vergelijken tussen de verschillende delen van de competitie. Hier werden 3 onderverdelingen in gemaakt: Play off 1, alle matchen van de reguliere competitie en de matchen van de reguliere competitie tegen de ploegen die zich later kwalificeerden voor play off 1. Zo zien we dat Vanaken vooral bedrijvig was met zijn assists (‘goals’ op de grafiek) tijdens de matchen in de reguliere competitie tegen de play off 1 ploegen. In play off 1 zorgt hij voor iets minder kwaliteit kansen, maar weet zijn aantal assists toch relatief hoog te houden. Bij Vormer zien we ook dat play off 1 een duidelijk verschil geeft met de andere 2 subsets van de competitie. Vooral het aantal assists en heel goede kansen dalen drastisch. We hadden ook graag de kansen geanalyseerd voor 2 spelers van Standard, maar dit leek niet toereikend voor vergelijking op dezelfde punten als Vanaken en Vormer. Zo was Edmilson vaker de afwerking dan de bediener, en had Carcela te weinig speelminuten in de reguliere competitie om een vergelijking te maken met de play offs.

Samenvatting

Na de aanvallende suprematie van Club Brugge tijdens de reguliere competitie, zien we toch een licht verval in aanvallende performantie van de ploeg tijdens de play offs. We zien echter nog een hoog aantal Key Entries van de kampioen en een verwacht aantal kansen voor dat aantal Key Entries. Deze kansen toonden geen groot verschil in kwaliteit met de andere ploegen. Ook de shot locatie chart toont ons een diffuus aanvalspatroon, wat wil zeggen dat ze van meerdere kanten gevaarlijk kunnen zijn. Hoewel dit goede aanvallende tekenen zijn, zien we toch een kleine daling in vergelijking met de reguliere competitie. De ‘playmakers’ van de ploeg zagen ook een daling in de verdelende kwaliteiten van de spelers. Hier kunnen meerdere oorzaken aan de basis liggen zoals gedaalde vorm van de spelers, grotere druk om kampioen te spelen, zwaarder speelschema etc. Het een hoeft echter geen gevolg te zijn van het andere, er kunnen zeker nog andere factoren hierin een rol spelen, toch is het opvallend en interessant om hier nog verder op in te gaan in een volgende blog.

Standard toonde zich super efficiënt tijdens de play offs. Zo hebben ze een laag aantal aanvallen, een laag aantal kansen (hoewel het aantal kansen iets hoger is dan verwacht voor het aantal aanvallen), maar is het aantal goals dat ze maken in vergelijking met wat te verwachten is voor het aantal Key Entries of kansen, fenomenaal groot. De kwaliteit van de kansen was gemiddeld, al was de kwaliteit van de schoten iets beter dan de rest van de ploegen. Een relatief hoog aantal verzilverde schoten van buiten het 16 meter gebied en 2 assists vanop eigen helft, geeft ons een beeld van een relatief hoog afwerkingspercentage. Als we dan het aantal verwachte goals en het aantal daadwerkelijke goals die ze gemaakt hebben vergelijken, dan zien we dat de ratio tussen de 2 ver verwijderd ligt van de ratio’s van de andere ploegen, wat ook duidt op een hoog afwerkingspercentage. Verdere analyse van de playmakers hebben we niet kunnen doen voor Standard, daar de 2 spelers die er bij Standard bovenuit staken, Edmilson en Carcela, moeilijk te analyseren waren op hun verdelende rol. Edmilson wist weinig kansen te creëren maar vond wel veel de weg naar het doel. Over Carcela was er weinig te vergelijken met de reguliere competitie door het laag aantal speelminuten die hem gegund waren.

Toch lijkt het er eerder op dat Standard een heel goede periode had qua aanvallend gevaar. Dit kan een knipoog zijn naar de tegenstanders van het huidige play off systeem. Het feit dat zelfs een ploeg die 23 punten achterstand had met nog 10 speeldagen voor de boeg, een kans had (een heel goede zelfs) om nog kampioen te spelen zonder beter voetbal qua aanvallen te brengen dan de rest van de ploegen, lijkt ons toch moeilijk te verantwoorden.

Auteur: Daan Nyckees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s