Analyse aanvallende efficiëntie playoff 1: deel 1

In een vorige blogpost over Key Entries tijdens de reguliere competitie, zagen we een aanvallend hyper efficiënt Club Brugge. Nu gaan we eens verder kijken naar wat er gebeurd is op aanvallend vlak in Play Off 1 en de verschillen met de reguliere competitie.

Zoals u zich misschien nog herinnert van vorig seizoen, zagen we een oppermachtig Club Brugge in de reguliere competitie, dat na 30 matchen al 12 punten voorsprong had op eerste achtervolger Anderlecht en een punten kloof van maar liefst 23 punten wist te slaan met de laatste die zich wist te kwalificeren, Standard. Na de halvering van de punten had Club Brugge nog ‘slechts’ een voorsprong van respectievelijk 6 en 12 punten op de bovenvermelde ploegen.

Enkele matchen voor het einde van de play offs, ging de competitie winst echter beslist worden door deze drie ploegen. Wij schetsen hieronder een kort beeld van de aanvallende statistieken tijdens deze periode.

Key Entries

Frequentie_keyentries (1)
Figuur 1

Het aantal Key Entries per ploeg is te vinden in de grafiek hiernaast (figuur 1). Club Brugge staat hier helemaal bovenaan met het meeste aantal Key Entries, terwijl het tijdens de reguliere competitie op de derde plaats stond. Hier moet wel bij gezegd worden dat de eerste 3 ploegen die meedoen aan de playoffs heel dicht op elkaar stonden tijdens de reguliere competitie als het over het aantal Key Entries gaat. Ook al is het een kleine steekproefomvang, we zien dat Club Brugge relatief iets meer Key Entries laat noteren in vergelijking met de andere ploegen, terwijl Gent het iets slechter doet. Standard staat laatste met het minst aantal, weliswaar heel dicht bij Charleroi.

We gaan niet dieper ingaan op locatie en type van Key Entries. omdat we in het verleden tot de conclusie gekomen zijn dat dit ons enkel iets kan zeggen over de tactiek en de manier van aanvallen, niet over aanvallende efficiëntie. In plaats daarvan hebben we de relatie tussen het aantal Key Entries en het aantal gescoorde doelpunten nog eens bekeken. De regressielijn hierbij toont niet het juiste verband tussen de 2 variabelen. Dit komt doordat Standard een grote uitschieter is, die het beeld wat verstoord. Na het verwijderen van Standard, zien we terug het normale, te verwachten verband. Standard heeft het minste aanvallen verwezenlijkt, maar toch het meeste aantal goals gescoord, wat op zich heel opvallend is. Zo is het aantal voorspelde goals per aanval veel hoger dan we verwachten. In het volgende stuk gaan we wat dieper in op de kansen van de verschillende ploegen om te zien of hetgeen wat we nu zien te verklaren valt met het soort kansen Standard bij elkaar heeft gespeeld.

 

Kansen en doelpunten

regressie_keyentries_kansen

De relatie tussen het aantal kansen en Key Entries, vertoont een te verwachten lineair verband. Hoe meer Key Entries of aanvallen een ploeg uitvoert, des te meer kansen een ploeg bijeen raapt. Hier zien we dat Gent en Charleroi iets minder doen dan verwacht en Standard iets beter. De afwijkingen van het verwachte gemiddelde zijn echter miniem.

Het aantal kansen vertelt uiteraard niet het hele verhaal. Zo geeft Stratabet ons 2 extra statistieken om de kansen van de ploegen dieper te analyseren. Deze omvatten de kwaliteit van de kansen en de kwaliteit van de schoten. Hierbij moet er wel vermeld worden dat deze statistieken subjectief zijn, gescoord door een panel van experten. Zo wordt de kwaliteit van de kansen ingedeeld in 6 categorieën, gaande van slechte kans tot super kans. De kwaliteit van de schoten wordt uitgedrukt in een schaal van 0 tot 5, waar 0 het slechtste weergeeft en 5 het beste schot. Zo kan bijvoorbeeld een speler uit een slechte kans een doelpunt maken door een schot kwaliteit van 4 of 5 af te leveren. Na het bekijken van de kwaliteit van de kansen per ploeg, is het duidelijk dat vooral Anderlecht, Club Brugge en Genk kansen van een goede kwaliteit weten af te leveren. Standard weet dan weer een iets betere kwaliteit van schoten af te leveren, al is het een klein verschil.

 

 

Verder hebben we ook nog de info over de locatie van de kansen van de 3 ploegen die tot het einde meestreden voor de eindwinst weten te bundelen voor u. In de onderstaande ‘shot location charts’, zien we de locatie vanwaar de goals werden gescoord, aangeduid met rode bollen, en de plaats vanwaar de assists komen in het groen.

 

Zo blijkt dat Anderlecht enkel scoort van in het 16-meter gebied, met vooral assists van de flanken. Ook bij Club Brugge kan een gelijkaardig patroon van de locatie van de doelpunten worden waargenomen. De assists worden echter meer gelijkmatig verdeeld. Zo zien we zowel assists van de flanken, van rond de box, als van binnen het strafschopgebied. Als laatste zien we bij Standard een heel ander patroon van zowel doelpunten als assists. Standard scoort duidelijk enkele keren van buiten de baklijn. De assists hebben een meer diffuser patroon met zelfs 2 assists van op eigen speelhelft, wat naar alle waarschijnlijkheid duidt op een snelle counter.

regressie_kansen_goals (1)Echt interessant wordt het na het zien van de relatie tussen het aantal kansen en de goals. We krijgen hier hetzelfde beeld als de relatie tussen de Key Entries en het aantal doelpunten, namelijk een lineair verband waar Standard het veel beter doet dan gemiddeld verwacht. In de tabel hieronder zijn een aantal statistieken opgelijst in verband met kansen en goals.

 

Hier is onder andere te zien dat hoewel Standard 30 procent minder kansen heeft gehad dan Brugge, ze toch 2 keer meer wisten te scoren. Hiervoor hebben we nochtans gezien dat de kwaliteit van de kansen van Standard, niet bepaald beter was dan de rest van de ploegen (zelfs van mindere kwaliteit). Dit gegeven is uitgelicht in de laatste kolom van de tabel hieronder, die bekijkt wat de verwachte probabiliteit op een goal is per kans.

De statistiek expected goals geeft namelijk aan hoeveel een ploeg gemiddeld zou moeten scoren volgens de kansen die ze krijgen. Daar staat Club Brugge met Anderlecht met voorsprong op kop. Als we de werkelijk gescoorde doelpunten vergelijken met de verwachte gescoorde doelpunten, zien we dat Standard ver boven de rest van de competitie staat, wat slaat op een hoge efficiëntie van de kansen die ze gecreëerd hebben. Ploegen zoals Anderlecht en Gent doen dan weer minder goed dan verwacht.

blog daan figure

In deel 2 gaan we dieper in op degenen die belangrijk waren voor het tot stand komen van de kansen in play off 1. Hierbij kijken we vooral naar de assists en de keypasses en de kwaliteit van kansen van de spelers zelf.

Auteur: Daan Nyckees

This article was written with the aid of StrataData, which is property of Stratagem Technologies. StrataData powers the StrataBet Sports Trading Platform.
http://www.stratagem.co/ 
https://www.stratabet.com/
https://www.stratabet.com/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s