Zwarte november

Blijkbaar leeft het nog bij -sommige- Club supporters, zwarte november. Club zou in november telkens een stevige dip kennen. De wedstrijd begint pas binnen een uur en we nemen snel de cijfers erbij. We vinden wat evidentie voor een november-dip, maar hechten daar niet te veel belang aan.

Een eerste, evidente manier om zwarte november te vinden is om de gemiddelde resultaten per speeldag erbij te nemen en te kijken of we een dipje observeren. Dit is exact wat onze ‘history-plotjes’ doen.

HP fcb
Figuur 1

Figuur 1 toont per speeldag de gemiddelde punten van Club Brugge sinds de invoering van de play-offs. Ook de maximale en minimale punten (grijze zone rond de lijn), en de prestaties van het huidige seizoen (blauwe lijn).

Een eerste observatie is dat Club een zeer sterke start kenden en ondanks de 1/6 nog steeds aan een bovengemiddeld seizoen bezig is. Wat we minder goed zien is dat er eind oktober, begin november een dipje te zien is in de gemiddeldes per speeldag. Té subtiel eigenlijk. Je ziet het iets beter als we een rechte lijn trekken van 0 naar het gemiddeld aantal punten op speeldag 30 (figuur 2).

HP fcb met lijn
Figuur 2

Na speeldag 11 (einde blauwe lijn zit er inderdaad wat ruimte tussen deze lijn en de witte lijn van het gemiddelde. Je ziet dit nog duidelijker als we diezelfde data weergeven zonder te cumuleren.

HP fcb no cumul
Figuur 3

In figuur 3 is dipje is nu duidelijk zichtbaar. Op speeldag 12, 13 en 14 (samen met speeldag 3) behaalt Club het laagste aantal gemiddelde punten per speeldag (samen met speeldag 3). Dit zijn typisch speeldagen eind oktober, begin november.

We zien dat vooral speeldag 12 opvallend laag scoort met 0.78 ppm.

fcb GD12 blog
Figuur 4: resultaten Club Brugge speeldag 12, sinds de invoering van play-offs

 

Bevat de mythe dan toch (een beetje) waarheid?

De povere resultaten in figuur 4 gaan inderdaad regelmatig samen met andere, matige reeksen naar de Brugse normen.

In 2010-2011 was het verlies tegen Lokeren de start van een 2/9. Het jaar erna vloog Adrie Koster buiten na een 4-5 verlies tegen Genk, datzelfde verlies luidde een 0/9 in. Weer een jaartje verder verliest Club van Lokeren te midden een 2/21 reeks – Georges  Leekens buiten. 2013-2014 – wat dacht je- verloren van Genk in een 0/9 reeks. De jaren erop realiseert Club iets minder dramatische reeksen, maar op Westerlo na telkens zwakke resultaten. Vorig jaar bijvoorbeeld, verloor Club slechts 3 maal in de reguliere competitie, waarvan een op de 12e speeldag.

Even opvallend: speeldag 8 is Club Brugge tot nu toe foutloos sinds de invoering van play-offs! Ook dit seizoen 0-4 op KAA Gent – waarmee Yves zijn zwanenzang inzette.

fcb GD8 blog

30/30 en een doelsaldo van maar liefst +32 (+36; -4)! De Club supporter naast me legt spontaan een link tussen het nummer 8 en het heen gaan van François Sterchele op 8 mei 2008. Dat lijkt me een leuk toeval, maar niet meer dan dat.

We hebben nog 30 minuten voor de wedstrijd begint, dus kijken we snel naar het aantal rustdagen na elke speeldag. Kan het dat dit de mee de oorzaak is?

rustdagen fcb
Figuur 5

Inderdaad, de dagen na speeldag 12 krijgt Club gemiddeld gezien het minste rust in de reguliere competitie (excl. Europese en bekerkalender). Slechts 4,5 dagen.

Maar … dat is zo voor alle ploegen:

rustdagen rest
Figuur 6

Geen excuus wat dat betreft.

Om af te ronden nog een simulatie om aan te tonen dat een geobserveerde dip, nog niets wil zeggen.

Op 30 speeldagen is het perfect mogelijk dat er 1 van die 30, louter door variantie, gemiddeld lage scores geeft. Dit bewijzen we via een snel simulatie-experiment:

We berekenen het gemiddeld aantal gewonnen ( 18.11) , gelijk gespeeld (5.89) e en verloren wedstrijden (7) in de reguliere competitie van Club Brugge en gebruiken deze cijfers om 10.000 maal 30 speeldagen te simuleren.

In 13,56% van deze gesimuleerde reguliere competities is er minstens 1 speeldag met een gemiddeld aantal punten per match gelijk aan of slechter dan dit van Club Brugge op speeldag 12. In 40.26% van de gesimuleerde reguliere competities is er minstens 1 speeldag met een gemiddeld aantal PPM gelijk aan of slechter dan 1. En in 12.99% van de simulaties is er een perfecte speeldag zoals de 8e speeldag.

Dit snelle experiment toont aan dat we aan een zwarte speeldag, of paar zwakkere speeldagen niet per se te veel belang moeten hechten. Inderdaad, als we de andere topploegen erbij nemen, observeren we dat ze allemaal wel een zwarte speeldag hebben:

  • Anderlecht speeldag 10
  • Genk speeldag 20
  • Gent speeldag 21
  • Standard speeldag 28

Tot zover dit snelle onderzoekje. Club kan de voorbije jaren inderdaad spreken van een typisch dipje eind oktober / begin november, maar dat lijkt ons de komende jaren uit te middelen.

Het is nu 20u29, benieuwd of we binnen straks over een mogelijke zwarte november moeten spreken.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s