Het positieve voetbal van Racing Genk

Met wervelend voetbal pakte RC Genk donderdagavond de Turkse topclub Besiktas in en daarvoor kreeg het zelfs applaus van de thuisfans. – Sporza

Onze tweets deze week gaven het al aan, Racing Genk speelt momenteel heel positief voetbal en dankzij de heerlijke prestatie tegen Besiktas beseft men dat nu ook (een beetje meer) buiten onze landsgrenzen. In dit artikel overlopen we kort 2 aspecten van het positieve Genkse spel, maar ook een bemerking daaromtrent.

Genk is op dit moment in de JPL (veruit) de meest dominante ploeg qua afgevuurde schoten ten opzichte van de schoten die ze de tegenstanders gunnen (+2 SD). Opvallende 2e op deze statistiek, shot dominance, is Antwerpen (+1.7 SD).

Het verschil tussen twee ploegen zit hem echter in de benadering van het spel. Terwijl Antwerpen voornamelijk vanuit de organisatie speelt, trakteert Genk de supporters week na week op een kansenfestival. Dit zien we in onderstaande grafiek die shot dominance en shot pace tot en met speeldag 11 in de Jupiler Pro League naast elkaar zet.

shot_dom vs shot_pace
Figuur 1

Genk is niet enkel de ploeg die het best scoort op shot dominance, maar ook de ploeg die per wedstrijd gemiddeld de meeste schoten ziet tout court.
Antwerp, bijvoorbeeld, is ook dominant qua schoten, maar doet dit in meer kansarme wedstrijden. Dit laat mogelijks minder marge voor tegenvallers. In diezelfde figuur zien we ook dat Lokeren de wedstrijd het meest moet ondergaan wat betreft ondernomen schoten, dat is een gevaarlijk gegeven.

Dat dit het type voetbal is dat de coach, Philippe Clement, nastreeft, zagen we vorig seizoen ook al bij Waasland-Beveren (zie onderstaande figuur). Let ook op waar Genk zich toen bevond op de kansrijk-kansarm schaal.

shot_dom vs shot_pace_ clement vorig jaar
Figuur 2

Een andere tweet belichtte een tweede aspect van het positieve Genkse spel. Genk is de ploeg die zelf het minste overtredingen maakt, maar ook één van de ploegen waarop het minste overtredingen gemaakt wordt. Vooral dat laatste is opvallend voor een ploeg die dominant speelt met veel balbezit.

fouten
Figuur 3

Ten slotte spieken we kort naar het aankomende programma van Genk. In onderstaande figuur 4 zien we de stand, maar ook de gerealiseerde resultaten en de eerste 5 te spelen wedstrijden van Racing Genk.

ll genk
Figuur 4

Twee zaken vallen op:

  • Héél veel groen. Genk behaalde zeer sterke resultaten.
  • Genk heeft nog 3 zware uitdagingen te gaan om de heenronde af te sluiten. Opeenvolgend naar Standard, Antwerp en dan komt Club Brugge op bezoek.

De moeilijkheid van dat resterende programma is een rechtstreeks gevolg (duh) van het lichtere programma dat Genk, net als Club Brugge, eerder al voorgeschoteld kreeg*. Ook dat moeten we onthouden als we de cijfers bekijken. Het kan dat dit zware drieluik de Genkse cijfers wat dichter naar het klasgemiddelde trekt. Anderzijds, als Genk ook dit met 9/9 weet af te ronden  …

De moeilijkheid van de reeds gespeelde tegenstanders, zie je samengevat in figuur 5. Dit brengt ons bij een laatste tweet van deze week.

Het noodlijdende Zulte-Waregem verwerkte al een eerder zwaar programma en krijgt bij gevolg nu wat meer haalbare kaarten voorgeschoteld. Volgens ons de kans om die 0/24 weg te werken. Indien ze daar echter niet in slagen tegen Lokeren, noch Moeskroen, zullen de wintertransfers er boenk op moeten zijn.

diff opp elo
Figuur 5
*De moeilijkheid van het programma wordt berekend a.d.h.v. ELO-ratings van de tegenstanders. Hierdoor zullen de sterkste ploegen altijd een makkelijker programma hebben, ze kunnen namelijk niet tegen zichzelf spelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s