Hein door de mangel

Na 9 matchen 8 punten achterstand op Club Brugge en 6 op Racing Genk, in de eerste ronde uitgeschakeld in de beker door een club uit 1B en op de eerste Europese afspraak de mist ingegaan tegen godbetert Trnava. Dan is het bij Anderlecht niet eenvoudig de prestaties in de competitie (te) nuchter te analyseren. Al helemaal niet als de supporters zich beginnen te roeren en de confrontatie met hen wordt aangegaan in het heetst van de strijd.  Hein Vanhaezebrouck deed het toch. Maar wie moet er door de mangel gehaald worden: de coach, de spelers, het bestuur, de supporters, allemaal of … voorlopig helemaal niemand?

Aan de bekeruitschakeling dient niet teveel worden vuil gemaakt worden. Union vernedert de grote broer dankzij 3x Youssoufou Niakaté (in de competitie scoorde hij ondertussen 11 van de 13 doelpunten bij Union waardoor sommigen zich al gaan afvragen of dit een wereldrecord is na 8 speeldagen).

Ook Europees is de rekening snel gemaakt. Zoals we eerder berekenden via de World Football ELO Ratings, is Trnava het zwakke broertje in EL groep A. De verplaatsing naar Slowakije was in principe de grootste kans op winst op verplaatsing voor Anderlecht in deze poule (figuur 1), maar als je geen enkel schot weet te kadreren, lukt dat niet.  Ook winst in een thuismatch tegen Dinamo Zagreb leek een haalbare kaart. Onder meer een domme penaltyfout en rode kaart gooiden evenwel roet in het eten.

EL rsca
Figuur 1: Groep A in de Europa League met bijhorende ELO-ratings ten tijde van de loting. Ook zie je de geschatte winstkansen voor Anderlecht op basis van een eenvoudige berekening. Anderlecht liet eigenlijk al 2 van de beste 3 kansen op punten liggen.

Wat met de Pro League?

De krantenkoppen na STVV logen er niet om “Anderlecht blijft op de sukkel”, de supporters lieten zich fluitend horen en “Shame on You” rolde over de supporterstongen. Maar is Anderlecht echt op de sukkel in de Jupiler Pro League?

Anderlecht haalt tot op heden 17/27, dat is dus 1.89 ppm. In vergelijking met andere jaren is dit helemaal zo slecht nog niet. Het gemiddelde van Anderlecht na 9 speeldagen in de reguliere competitie is 18.56/27 (2 ppm). Dimata die niet in de weg loopt en zo zelf een gemaakt doelpunt van Marenko onhandig verhindert of een doelpuntje tegen STVV zou dus een bovengemiddelde start betekend hebben.

In de Play-off-jaren dat Anderlecht kampioen werd, was de seizoenstart niet zoveel beter. Ook toen behaalden ze in de eerste 9 matchen “slechts” tussen de 17 en de 20 punten. De algemene teneur van bij de start van de play-offs was tot vorig jaar evenwel steeds dat de seizoenstart minder belangrijk is. Anderzijds heeft Club Brugge vorig jaar met zijn kanonstart een andere weg gekozen en blijft ook dit seizoen deze weg bewandelen. Niet zozeer de “weinig” punten van Anderlecht maar veeleer de kloof met Club Brugge (en Racing Genk) lijkt voor ongerustheid te zorgen.

history
Figuur 2: De gemiddelde behaalde punten per speeldag door Anderlecht sinds de invoering van het play-offs systeem, alsook zichtbaar de volledige range aan resultaten per speeldag voor Anderlecht. De paarse lijn toont de resultaten van dit seizoen.

Op zijn persconferentie na de wedstrijd leek Hein Vanhaezebrouck hier ook aan te refereren. Hij wees er fijntjes op dat Anderlecht vooralsnog tegen de ploegen bovenaan het klassement gespeeld heeft. En nu, net nog, op zijn perspraatje na de nederlaag tegen Dinamo Zagreb (0-2) opnieuw.

“We hebben in de komende weken Belgische tegenstanders die we wel moeten aankunnen” – Hein Vanhaezebrouck

De league ladders lenen zich ideaal om deze uitspraak na te gaan:

LL rsca
Figuur 3: league ladder Anderlecht in het seizoen 2018-2019, speeldag 9. Je ziet de huidige stand, maar ook de prestaties tegen de voorbije tegenstanders en de eerste 5 te spelen wedstrijden (wit = eerste wedstrijd, rood = 5e wedstrijd).

Als je Figuur 3 beschouwt, heeft Hein een punt. Na de makkelijke eerste 4 matchen waar ze het maximum aan punten behaalden en de paarswitte familie deed dromen, kreeg Anderlecht alle andere ploegen van de top 7 als tegenstander, behalve Gent en behaalde 5/15 (1,25 ppm).  RSCA won thuis tegen Standard, verloor op verplaatsing bij Genk en Club Brugge, en liet thuis punten liggen tegen Antwerpen en STVV. Net deze 5 wedstrijden, samen met de winst tegen Standard, zijn de laatste 5 gespeelde wedstrijden in de competitie.

De verliesmatchen voor de Belgische en Europese beker zorgen er tevens mede door dat de woorden crisis en Anderlecht steeds vaker in dezelfde zin gebruikt worden.  Is het deze combinatie van gebrek aan super resultaten en een lastige stuk programma die Hein ergert?

Sommige lezers bedenken nu correct: en wat met de moeilijkheid van de andere ploegen hun programma? Ook dit heeft een impact op de huidige stand.

Een mogelijkheid om dit na te gaan is eerst te kijken naar een ander type rangschikking van teams die er beter in slagen de huidige sterkste teams te onderscheiden, daar waar onze typische (3-1-0) rangschikking vooral op het einde van het seizoen de ploeg die het meest gewonnen heeft aantoont.

Een populaire methode daarvoor is de ELO-ratings. Deze ratings komen uit het schaken, waar ze uitgewerkt werden door de Amerikaanse natuurkundige en schaker Árpád Élő. Sinds 16 augustus 2018 wordt ook de FIFA-ranking bij de heren via een uitwerking van deze methode berekend. De dames FIFA-ranking deed dit al langer. Meer over de ELO-ratings binnenkort in een andere blogpost.

De huidige ELO-ratings voor de JPL speeldag 9, vind je in onderstaande figuur 4.

current elo
Figuur 4: JPL ELO-ratings per ploeg op speeldag 9. Ploegen staan gerangschikt naar huidige de huidige rangschikking in de competitie.

We zien dat Club Brugge momenteel – met afstand- de sterkste ploeg is. Gegeven hun prestaties in de huidige competitie en het voorbije kampioenenjaar, is dit niet verrassend. Ook zien we dat Racing Genk Anderlecht momenteel lijkt te hebben bijgehaald.

Als we kijken naar de som van de ELO-ratings van de tegenstanders per ploeg, krijgen we een inschatting van de moeilijkheid van het voorgeschotelde programma tot speeldag 9. Uit figuur 5 blijkt dat Cercle Brugge het zwaarste programma afwerkte. Op Anderlecht na, speelde Cercle Brugge al tegen alle top 8 ploegen (figuur 6). Als je dit in ogenschouw neemt, dan kan men enkel maar respect hebben voor het parcours dat de promovendus tot op heden afgelegd heeft.

elo opponents
Figuur 5: Geschatte moeilijkheid van de tegenstanders tot aan speeldag 9

Daarnaast valt op dat Club Brugge volgens deze methode het minst zware parcours afwerkte van alle ploegen. Als we de league_ladder erbij nemen (figuur 7), observeren we inderdaad een programma tegen voornamelijk de ploegen onderaan de rangschikking.

Hierbij dient nogmaals opgemerkt te worden dat Club Brugge op dit moment – met afstand- de hoogste ELO-waardering heeft. En Club Brugge kan niet tegen zichzelf spelen. Als gevolg zal Club Brugge altijd een ‘makkelijker’ programma hebben.

LL cercle
Figuur 6: league ladder Cercle Brugge, speeldag 9 2018-2019

 

LL club
Figuur 6: league ladder Club Brugge, speeldag 9 2018-2019

 

Terug naar Anderlecht. Als wij de ELO-rangschikking en de league ladder combineren, moeten we Anderlecht nog niet volledig afschrijven. Anderlecht heeft met de volgende matchen een minder moeilijk programma voor de boeg.

De volgende matchen moeten ze respectievelijk tegen Zulte-Waregem (U, 11e ELO), Cercle Brugge (T, 12e ELO), AS Eupen (U, 14e ELO), Lokeren (T, 15e ELO) en Waasland-Beveren (U, 13e ELO) , op Moeskroen na, zijn dit de 5 zwakste ploegen van het moment. Om tenslotte de eerste ronde af te sluiten tegen Gent. Ter vergelijking: Genk speelt tegen Gent, Eupen, Standard, Antwerpen, Club Brugge en Moeskroen.

“Je zou kunnen zeggen dat Anderlecht de bodem van het vat heeft bereikt, maar dat durf ik niet te zeggen. Zondag trekken ze naar de Gaverbeek en daar kun je lelijk in verdrinken. Tegen een ploeg die ook in de put zit, Zulte Waregem.” – Peter Vandenbempt

Peter Vandenbempt waarschuwt terecht voor onderschatting. Het is niet omdat je relatief zwakke tegenstanders treft, dat de eerder negatieve trend gebroken gaat worden.

Toch zijn er redenen om erin te geloven. Als we een aantal descriptieve, defensieve statistieken bekijken, zien we toch dat Anderlecht het voorlopig zeker niet slecht deed – ondanks dat moeilijke(re) programma.

Figuur 7 toont dat Anderlecht de tegenstander tot weinig schoten en weinig corners laat komen. En de schot accuraatheid (schoten op doel / schoten) van de tegenstanders is eerder gemiddeld waardoor de keeper eigenlijk niet vaak tot reddingen gedwongen wordt. Moet Didillon dan eens tussen komen, redt hij er om en bij de 70% van.

Dit zijn gezonde defensieve cijfers, die telkens beter zijn dan deze van vorig jaar! Ook qua gemiddelde tegendoelpunten is dat voorlopig zo.

radar def.png
Figuur 7: defensieve radar van Anderlecht in de reguliere competitie 2017-2018 (30 speeldagen) en het huidige seizoen, speeldag 9.

Algemeen gesteld

Dit kan de kans zijn voor Hein en de zijnen om zelf een reeks neer te zetten en de perceptie te keren. Hein provoceerde, werd door de mangel gehaald en moest op vraag van de voorzitter nog wat plooien glad strijken bij de supporters, maar wie weet is op het einde van de heenronde alles toch nog “coucke en ei” bij Anderlecht.

De komende 5 wedstrijden lijken beslissend te gaan worden voor zijn lot.

Auteurs:
 Arne
Tom Bultynck

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s