Key entries Jupiler Pro League 2017/2018

In deze blogpost geeft Daan wat uitleg bij een door Stratabet geleverde statistiek, namelijk de ‘Key Entry’. We gaan kort het nut bespreken van deze statistiek, waarna we ook nog de relatie met het scoren van doelpunten en het winnen van punten gaan bekijken. De dataset omhelst de reguliere competitie van de Jupiler Pro League van het seizoen 2017/2018.

Beginnen doen we met een kort overzicht van wat een Key Entry effectief is. Een Key Entry wordt genoteerd wanneer de bal een denkbeeldige lijn kruist, zijnde de lijn die op dezelfde hoogte ligt als de 16 meter lijn en over de breedte van het veld gespannen is. Nog belangrijk is dat de Key Entry enkel wordt genoteerd bij de eerste keer dat de bal deze lijn kruist, zodat het slechts eenmaal per aanval kan worden genoteerd. Doel van deze statistiek is het aantal aanvallen van een team per match proberen te schatten.

Onze dataset heeft verschillende vormen naargelang de locatie en het type van Key Entry. Zo is er een onderverdeling gemaakt in links, rechts en strafschopgebied voor de locatie. Hiernaast hebben we ook een indeling van Key Entries naargelang het type ervan, met name door een pas, een run (dribbel), een schot of een turnover. De pas, run en turnover spreken voor zich, echter voor een schot is er verdere uitleg vereist. Zo telt een schot enkel mee als Key Entry als de bal van buiten deze denkbeeldige lijn vertrekt, en daarnaast ook wordt aangeraakt door een speler (van het verdedigende of aanvallende team) waarna het aanvallende team in balbezit komt. Dit kan door bijvoorbeeld een deflectie van de bal op een verdediger of een save van de keeper waarna het aanvallende team rechtstreeks of onrechtstreeks (bijvoorbeeld via een corner of ingooi) het balbezit verwerft.

 

aantal keyentries
Figuur 1: aantal key entries per ploeg

Als we kijken naar het totaal aantal Key Entries, zien we verrassend Zulte-Waregem op de eerste plaats, daarna volgen de 6 ploegen die zich kwalificeerden voor play off 1 en Waasland-Beveren. De ploegen die de minste Key Entries hebben laten noteren zijn, niet verrassend, 3 van de 4 ploegen die tot het einde van het klassement behoorden. De vreemde eend in de bijt is Mechelen, die ergens in het middenmoot vertoeft.

Op zich tonen het aantal Key Entries niet veel aan. Ze geven enkel een beeld van hoe aanvallend een ploeg speelt. Het zegt ons niet of dit de juiste methode is om te scoren of, beter nog, een match te winnen.

Hiervoor kijken we eens vlug naar de relatie met doelpunten en punten, om zo te zien of het wel loont om veel aan te vallen tijdens een match.
Met behulp van een lineaire regressie (figuur 2 en 3) zien we een gelijkaardig patroon tussen de 2 relaties. Beide vertonen namelijk een duidelijk (logisch) lineair verband, m.a.w. hoe meer key entries, des te meer goals en ook des te meer punten in de eindklassering. Voor de relatie met doelpunten kunnen we iets extra concluderen ivm de efficiëntie van de aanvallen, zijnde hoeveel aanvallen van een ploeg leiden tot een goal. Hier merken we dat we zowel Mechelen als Sint-Truiden duidelijk minder presteren dan gemiddeld verwacht wordt. Ook merken we dat Club Brugge ver boven verwachting in vergelijking met de rest van de ploegen, dit kan wijzen op een hoge efficiëntie in de aanvallen van Club Brugge.

goals
Figuur 2
points
Figuur 3

De 2 modellen vertonen echter een grote variabiliteit. Hierdoor bekomen we eerder lage R-squared waarden van respectievelijk 0,3722 en 0,4506, wat een maat is voor hoezeer Key Entries het aantal goals of de punten behaald in het klassement kunnen verklaren.

Hieruit kunnen we opmaken dat het aantal Key Entries niet het gewenste resultaat geven als aanvankelijk gehoopt, zijnde dat het niet een goede voorspeller zou kunnen zijn van het aantal goals gescoord of het aantal punten behaald, met als ultiem voorbeeld KV Mechelen, die ver onder de trendlijn te vinden is met als dramatisch gevolg de degradatie.

locaties_keyentries

Interessanter is het beeld dat we krijgen van de aanvallende speelstijl van elke ploeg in eerste klasse. Zo zien we bijvoorbeeld dat Zulte-Waregem vooral aanvalt via de rechterkant met spelers als De Fauw, De Pauw en Bongonda. Ook Antwerp verkiest duidelijk meer de rechterflank. Dit terwijl Charleroi  voornamelijk vanop links aanvalt. Anderzijds kiest Oostende de linkerflank veel minder.

types_keyentries

Zo zien we ook dat Waregem relatief vaak de optie zoekt om te passen en dat Gent de gevarenzone vaak al dribbelend. Daarnaast zijn Standard, Gent, Genk en Mechelen de ploegen die het meest op doel schieten van buiten de Key Entry zone, die daarna leiden tot balbezit van dezelfde ploeg.

 

Verder zouden ook nog de algehele defensieve tactieken met de key entries statistiek geobserveerd kunnen worden. Zo zouden er bij relatief dominante ploegen minder Key Entries te noteren zijn, terwijl ploegen die eerder uit laag blok spelen, een hoger aantal Key Entries van de tegenstander zouden toelaten. Dit is wel gezegd hypothetisch en zou verder moeten onderzocht worden.

Samenvattend is er wel degelijk een lineair verband tussen Key Entries en goals enerzijds en behaalde punten anderzijds, maar deze relatie is te weinig om hierover voorspellingen te doen. De uitschieters kunnen ons wel iets vertellen over de aanvallende efficiëntie van bepaalde ploegen. Zo zien we dat Club Brugge veel efficiënter is dan het gemiddelde en hoewel Mechelen in de middenmoot zit als we kijken naar aantal Key Entries, springen ze heel onzorgvuldig om met de aanvallen. Misschien is dit een eerste teken van wat er schortte vorig seizoen.
Nog interessanter is de verdeling van key entries in type en locatie om zo een beter beeld van de aanvallende speelstijl van de verschillende ploegen.

 

Auteur: Daan Nyckees

This article was written with the aid of StrataData, which is property of Stratagem Technologies. StrataData powers the StrataBet Sports Trading Platform.
http://www.stratagem.co/ 
https://www.stratabet.com/
https://www.stratabet.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s