Round Up: play-off 1 halfweg

Halverwege PO1 een kleine samenvatting van de prestaties tot dusver

Standard behaalde de meeste punten (10), kort gevolgd Genk (8), Club Brugge (7) en Gent (7). In de algemene stand levert dit een des te spannendere strijd op voor plek 2, waar alles wat samen komt. Voor de titelstrijd, heeft Club Brugge, ondanks de 7/15, nog geen punten verloren ten opzichte van de meeste directe concurrenten (Gent, Anderlecht).

PO1.5.png

 

Verkenning

Standard, Genk en Club Brugge waren in de thuiswedstrijden vrij dominant in het ondernemen van schoten in vergelijking van hun tegenstanders (zie tabel). Deze lijn trekken deze ploegen door in schoten op doel. Deze dominantie in schoten (op doel), leidt ertoe dat deze ploegen (op zijn minst op lange termijn) gemiddeld meer zullen scoren dan hun tegenstanders [ref*]

Als voorbeeld:

Club Brugge kon tegen Charleroi 21 schoten afvuren, waarvan 14 op doel. Terwijl Charleroi het slechts 10 keer probeerde, waarvan 5 op doel. Dit geeft voor deze wedstrijd een ShotDominance van 2,1 en een ShotOnGoalDominance van 2,8. Voor elke keer dat Charleroi op doel wist te trappen, lukte dat Club Brugge drie maal.

Onze tabel toont ook dat dat Anderlecht, Charleroi en Gent er thuis niet in slagen om dominant te zijn in het ondernemen van schoten. Vooral bij Gent noteren we vrij lage waarden. Daardoor wisten de Buffalo’s maar één keer te scoren, maar anderzijds hielden ze wel twee keer de nul. In de reguliere competitie gaven de cijfers ook aan dat Gent eerder controlerend speelt met een relatief laag aantal schoten en weinig tegendoelpunten.
Maar toen wist Gent de tegenstanders gemiddeld gezien wel te domineren in aantal schoten. Het ‘controleerde’ weldegelijk de wedstrijd. In deze twee thuiswedstrijden behaalt Gent, met zelf maar 4 shots on goal en 11 tegen, een shot on goal dominance van 0,36, waardoor er op onze kwaliteitsmonitor een oranje lichtje gaat knipperen.

Deze twee thuiswedstrijden waren wel tegen Club Brugge en Racing Genk, de twee ploegen die in de play-offs tot nog toe het meest dominant waren in ondernomen schoten. Afwachten dus of Gent in de resterende drie thuiswedstrijden een ander gelaat kan tonen.

 

Uitwedstrijden: Alle ploegen hebben het moeilijk op verplaatsing in play-off 1. Enkel Anderlecht en AA Gent konden al een keer een uitmatch winnen: Standard (1/6), Genk (2/9), Club Brugge (0/6), Gent (3/9), Anderlecht (3/9), Charleroi (0/6).

Ondanks deze resultaten merken we onderliggend wel een aantal patronen. Zo slaagt Genk er in om ook op verplaatsing vrij dominant te zijn qua aantal ondernomen schoten, voornamelijk op doel.

De gelijke spelen en kleine doelpuntenverschillen, in combinatie met deze ShotDominance, geven aan dat het onderliggende voetbal vrij goed is. Dat, indien Genk dit voetbal kan aanhouden, gemiddeld gezien vaker zal scoren dan de tegenstanders.

Genk-Standard

Club Brugge, Gent en Anderlecht leken op verplaatsing min of meer in balans met de tegenstanders op basis van deze statistieken, de ratio’s situeren zich rond de 1.

Standard daarentegen schitterde in eigen huis met 9/9 en een hoge shot dominantie, maar op verplaatsing vertellen de cijfers een ander verhaal aan. De tegenstanders vuren bijna twee maal vaker schoten af dan Standard. De flitsen van Edmilson en Carcela hebben Standard een punt opgeleverd tegen Club Brugge, maar indien de Rouches de tweede willen behalen, zullen ze hun spelniveau ook op verplaatsing moeten opkrikken.

Charleroi ten slotte, lijkt in deze play-offs het spel voornamelijk te ondergaan, zowel uit, als thuis.

Kick&RushLab

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s