Wie haalt play-off 1? Wie degradeert? Kick&RushLab berekent de kansen

Nog vijf speeldagen te gaan in de Jupiler Pro league en er staat nog heel wat op het spel. Ten eerste natuurlijk het cruciale degradatieduel tussen KV Mechelen en Eupen. Volgens de simulaties van Kick&RushLab heeft Malinwa nog 37% kans om zich te redden. Ook de strijd om een ticket voor play-off 1 gaat onverminderd voort. Wij berekenen voor u de kansen. 

Speeldag 26 en de huidige stand in de Jupiler Pro League:

speeldag 26 stand na 25

PLAY-OFF 1

Enkel Club Brugge, Charleroi en Anderlecht zijn op dit moment al mathematisch zeker van een plek in play-off 1. Al lijkt AA Gent zich daar met 99% zekerheid bij te voegen. Met de thuiswedstrijd tegen STVV, dat zelf nog 8% kans heeft, kunnen Yves Vanderhaeghe en zijn jongens zich zaterdag definitief in de top zes spelen.

Achter die vier hebben Antwerp (82%) en Genk (33%) de beste kansen op deelname aan play-off 1. Genk ontvangt vrijdagavond Zulte Waregem, dat na het gelijkspel van zondag zijn kansen gereduceerd zag tot 1%. The Great old moet naar Kortrijk, dat zelf 22% kans heeft op een plaats in de uiteindelijke top zes. Ondanks het gelijke puntenaantal staan Waasland-Beveren (19%) en Standard (16%) er minder goed voor dan Kortrijk. Dat ligt zowel aan de prestaties (qua efficiëntie voorin en achterin) van de jongens van Glenn De Boeck in combinatie met hun resterende programma.

predictie voor 26

Degradatie

Het duel tussen KV Mechelen en Eupen wordt door de meeste analisten als beslissend bestempeld. Dat klopt in zekere zin. Op dit moment heeft KV Mechelen 37% kans om zich te redden na dertig speeldagen. Een nieuwe nederlaag zou die kansen nog verder doen dalen. Ook al omdat Eupen op dit moment maar 28% kans heeft op degradatie, gebaseerd op de prestaties van dit seizoen en het resterende programma. Een overwinning van Mechelen zou de kansen dus weer in evenwicht brengen. Lokeren en KV Oostende zijn mathematisch nog niet zeker, maar komen volgens ons model niet meer in de gevarenzone.

Kick&RushLab

GD25_sim_all

METHODE:

In dit eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor elk duel. Het recente vormpeil en het thuisvoordeel worden ook in rekening gebracht. Het resultaat is bovenstaande einduitslag, met een standaard error van 2,6 tot 2,9.

Gezien het doel van de projectie en de beschikbare data hebben we voor dit eenvoudige simulatiemodel gekozen. Voor een vergelijking van verschillende methodes, waaronder die van expected goals, is dit een erg interessant artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s