De eindstrijd: Wie haalt Play-Off 1? Wie degradeert? Een statistische simulatie

Nog 1 speeldag. Nog 2 Tickets voor Play-Off 1. Nog 4 ploegen in de running: Charleroi, KV Mechelen, AA Gent en Racing Genk. Wie heeft de beste kansen volgens de simulatie van Kick&Rushlab? Ook voor de degradatie is het nog spannend tot het eind. Moeskroen leek al lang veroordeeld, maar maakt toch nog kans. Westerlo heeft evenwel alles in eigen handen.

speeldagZondag om 14u30 breekt de eindstrijd los voor de laatste plaatsen in PO1 en voor het behoud in 1A. Club Brugge, Anderlecht, Zulte Waregem en Oostende zijn al zeker van hun stek en spelen een laatste, quasi overbodige wedstrijd. Hun tegenstanders hebben ook niets meer te winnen of te verliezen.

Voor Charleroi, op dit moment op plaats 6, is de opdracht duidelijk. Als het wint op verplaatsing bij Lokeren, dan plaatst Charleroi zich voor Play-Off 1. Volgens de simulatie van Kick&Rushlab heeft Charleroi 42% kans om die wedstrijd te winnen. Daardoor hebben de Carolo’s 81% kans op PO1 en 19% op PO2. Charleroi staat er van de vier kandidaten dus het beste voor. Vorige week stond het er wel veel beter voor met 98% kans, maar Charleroi kon thuis niet winnen van KV Kortrijk.

grafiel tabel29*

Het duel tussen AA Gent en KV Mechelen wordt erg bijzonder. Beide ploegen zijn met een overwinning zeker van Play-Off 1. Als Mechelen een punt pakt, is het ook zeker geplaatst. AA Gent heeft 38% kans om die wedstrijd te winnen, volgens de simulatie. Dat betekent dat KV Mechelen 62% kans heeft om bij de eerste zes te eindigen. Toch lijkt AA Gent een psychologisch voordeel te hebben. Ze spelen thuis, wat een groot voordeel  lijkt, gezien hun prestaties in eigen huis . Als de simulatie de invloed van het thuisvoordeel met 10% verzwaart, heeft Gent 65% kans op PO1. De kansen van Charleroi dalen dan tot 62% en KV Mechelen heeft dan maar 35% kans. De ‘twaalfde man’ kan zondag dus een grote rol spelen in de Ghelamco Arena.

Projectie met verhoogd thuisvoordeel 

tabelthuisvoordeel

Mathematisch gezien is Racing Genk de vierde kanshebber op Play-Off 1. De simulatie rekent de Limburgers echter niet bij de kanshebbers (kans < 1%). Genk moet winnen bij Westerlo, daar hebben ze 38% kans toe, en moet hopen dat de andere uitslagen meevallen.

odds

Westerlo moet zelf winnen om helemaal zeker te zijn van het behoud. De kans op winst tegen Genk bedraagt 32%. Maar ook een punt kan voldoende zijn, als Moeskroen niet wint. De kans dat Westerlo erin blijft, is 89%. Dat lijkt veel, maar dat is voor hen het laagste percentage van de afgelopen 5 weken. Westerlo heeft het dus moeilijk om de klus te klaren en presteert de afgelopen weken ook minder goed. Moeskroen heeft nog 20% kans om zich te redden en 80% kans op degradatie. Het moet winnen in Kortrijk. Daarvoor heeft Moeskroen 28% kans. Als de simulatie ook hier het thuisvoordeel met 10% verhoogt, heeft Westerlo 98% kans om zich te redden en Moeskroen slechts 6%. Ook in de Kempen zullen de supporters hun ploeg dus naar de overwinning moeten schreeuwen.

klassement

Methode

De data voor ons model vind je hier.

In dit eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor beide ploegen voor elk duel. Het recente vormpeil (qua prestaties, niet qua resultaat) en het thuisvoordeel worden ook in rekening gebracht. Dat resulteert in bovenstaande projectie, met een standaard error van ongeveer 1.

Gezien het doel van de projectie en de beschikbare data hebben we voor dit eenvoudige simulatiemodel gekozen. Voor een vergelijking van verschillende methodes, waaronder die van expected goals, is dit een erg interessant artikel. Feedback en commentaar is uiteraard altijd welkom.

* Merk op: Charleroi bv. eindigt met 50 punten, terwijl ze er nu 48 hebben. Dat kan in de praktijk natuurlijk niet. De projectie van de eindstand rekent met het gemiddeld aantal punten dat een ploeg zal verdienen uit de volgende wedstrijd.

Benieuwd naar meer werk van Kick&Rushlab? Volg ons op Twitter, Facebook of volg deze blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s