Wie heeft de beste kansen op PO1? Is Moeskroen veroordeeld tot degradatie?

Nog 7 ploegen zijn in de running voor 4 PO1 plaatsen. Zulte-Waregem en Oostende staan er het best voor. KV Mechelen, Charleroi, Racing Genk, AA Gent en Standard moeten daarentegen nog vol aan de bak. Hoe liggen de kansen exact? Onderaan het klassement heeft Moeskroen 4 punten achterstand op Westerlo. Toch heeft Moeskroen nog 15% kans om zich te redden.

speeldag

In een West-Vlaams duel neemt Club Brugge het vanavond op tegen Zulte-Waregen, dat nog altijd niet mathematisch zeker is van een plek bij de eerste zes. De simulatie van Kick&Rushlab rekent Essevee wel sowieso bij de ploegen voor Play-Off 1. De derde West-Vlaamse club die kans maakt op PO1, KV Oostende, lijkt volgens de simulatie zeker van zijn stek (92%). Door de zwakke prestaties van de afgelopen weken, moeten ze aan de kust echter toch nog opletten.

grafiek

Maar wie eindigt er op plaats 4 en 5? Dat is het discussiepunt van de afgelopen weken. Verschillende kenners lieten hun licht er al over schijnen, met alle mogelijke voorspellingen van dien. Volgens de simulatie van de statistieken lijkt er echter weinig discussie. KV Mechelen (85%) en Charleroi (82%) staan er aanzienlijk beter voor dan AA Gent (14%), Racing Genk (11%) en Standard (0,5%).

Vooral KV Mechelen zette met een zege tegen Lokeren dus een grote stap vooruit. Vorige week stond Malinois nog op 58%. Ook Charleroi haalde een belangrijk punt in Genk en vergrootte daarmee de kans op PO1 met 10%. Ondanks de euforie en het optimisme bij AA Gent na het gelijkspel op Standard, dalen de kansen van de Buffalo’s verder van 29 naar 14%. Mogelijk geeft de overwinning tegen Tottenham wel de boost die AA Gent nodig heeft.  Racing Genk liet de drie punten tegen Charleroi nog wegglippen en staat er plots veel slechter voor. Met 2 punten achterstand op Charleroi en een loodzwaar schema (naar Anderlecht, thuis Brugge en naar Westerlo) hebben de Limburgers maar 11% kans meer op PO1. Ook Racing Genk heeft maar twee dagen recuperatie voor de topper tegen Anderlecht, maar of de ‘Europese’ ploegen hinder zullen ondervinden van hun midweekwedstrijd, valt te betwijfelen. Na het gelijkspel thuis tegen Gent, moet Standard zondag winnen tegen Mechelen. Zo niet, dan mogen ze zich in Luik opnieuw opmaken voor Play-Off 2.

tabel

Degradatie

Onderaan ziet het er niet goed uit voor Moeskroen. De wedstrijd van ‘de laatste kans’ tegen Waasland-Beveren ging verloren. Met verplaatsingen naar Gent en Kortrijk en een thuiswedstrijd tegen Standard lijkt het quasi onmogelijk voor de Henegouwers om nog 4 punten goed te maken op Westerlo. Volgens de simulatie heeft Moeskroen 85% kans op degradatie. Ondanks de zwaardere kalender van Westerlo (thuis Oostende en Genk en een verplaatsing naar Zulte-Waregem), dicht de simulatie hen 92% kans op behoud toe. Ook STVV kan maar beter nog een punt pakken in de laatste drie wedstrijden om 100% zeker te zijn.

Fact Check: is 50 punten voldoende voor PO1?

Hein Van Haezebrouck zei in een interview dat AA Gent nog 9 punten moet halen in de laatste 3 matchen. “Met 50 punten ben je er altijd bij, volgens mij”, sprak de Gentse coach.

Historisch gezien heeft Van Haezebrouck gelijk. Sinds de invoering van de Play-offs in het seizoen 2009-2010, miste een ploeg met 50 punten nooit PO1. Racing Genk verzamelde in 14/15 49 punten, het hoogste puntenaantal ooit voor een ploeg op plek zeven.

Gemiddeld gezien heeft een club met PO1 ambities zo’n 47 punten nodig om bij de eerste zes te eindigen. Zulte-Waregem haalde vorig jaar slechts 43 punten, de laagste score ooit voor een PO1 ploeg.* Ongeveer de helft van de wedstrijden moet gewonnen worden om Play-off 1 te bereiken. De afgelopen jaren boekte de ploeg die zesde eindigde in de reguliere competitie gemiddeld immers 14 overwinningen.

po1-geschiedenis

Toch kan het dit seizoen gebeuren dat AA Gent of KV Mechelen met 50 punten PO1 missen. Als Gent z’n laatste drie wedstrijden wint, dan heeft het 50 punten en 15 overwinningen. Als Mechelen wint tegen Standard en Anderlecht, maar verliest in Gent, dan eindigen ze ook met evenveel punten en overwinningen. In dat geval zal het doelpuntensaldo de doorslag geven. Als Racing Genk, Charleroi en KV Oostende nog al hun wedstrijden winnen, kan het zelfs zijn dat zowel Gent als Mechelen met 50 punten buiten de top 6 vallen. Volgens bovenstaande simulatie is de kans echter klein dat het zo’n vaart loopt.

*In het seizoen 09/10 werd Moeskroen geschrapt, waardoor Zulte-Waregem zesde eindigde met 41 punten uit 28 wedstrijden. Per wedstrijd haalde de West-Vlamingen dus meer punten dan vorig seizoen (1,46 tov 1,43).

klassement

Methode

De data voor ons model vind je hier.

In dit eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor elk duel. Het recente vormpeil en het thuisvoordeel worden ook in rekening gebracht. Dat resulteert in bovenstaande einduitslag, met een standaard error van 2.

Gezien het doel van de projectie en de beschikbare data hebben we voor dit eenvoudige simulatiemodel gekozen. Voor een vergelijking van verschillende methodes, waaronder die van expected goals, is dit een erg interessant artikel.

 

Advertenties

Een gedachte over “Wie heeft de beste kansen op PO1? Is Moeskroen veroordeeld tot degradatie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s