Kost Europees voetbal de Belgische clubs punten in de competitie?

Clubs die nu nog Europees voetbal spelen, voelen zich benadeeld door de drukke kalender. Daarom verklaarde Michel Louwagie al dat maandagvoetbal absoluut noodzakelijk is. Op dit moment kunnen die ploegen niet optimaal presteren in de eigen competitie en in Europa door de snelle opeenvolging van wedstrijden. Maar klopt het oude cliché dat een ploeg na een Europese wedstrijd mindere resultaten behaalt?

Marc Coucke tweette het nog tijdens KV Oostende – Anderlecht van afgelopen weekend. Hij hoopte dat de zware Europese wedstrijd van Anderlecht tegen Zenit zijn tol zou eisen in de competitie. Paars-wit won de wedstrijd tegen de kustploeg echter relatief eenvoudig met 1-4. Dat blijkt geen uitzondering te zijn. De ploegen die dit seizoen Europees speelden (Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk, AA Gent en Standard), leden na een Europese midweekwedstrijd niet meer puntenverlies dan normaal. Sterker zelfs, in de competitiewedstrijd vóór een Europese match worden soms meer punten verloren.

Onder meer Anderlecht en Club Brugge presteerden voornamelijk vóór een wedstrijd in Europa minder goed. Anderlecht deed het na een wedstrijd in de Europa League iets beter, maar nog altijd slechter dan het RSCA-gemiddelde over het hele seizoen bekeken. Coach Weiler koos er zelden voor om bewust te roteren, maar moest vooral rekening houden met de vele blessures. Opvallend is dat de resultaten van Anderlecht in de competitie pas verbeterden vanaf dat de kwalificatie voor de volgende ronde van de EL een zekerheid was.

punten*

Club Brugge behaalde gemiddeld gezien na elke nederlaag in de Champions League sterke resultaten. De kalendercommissie had Club nochtans niet gespaard. Drie van de zes wedstrijden na een Champions League match waren tegen een ploeg uit de top 6, waarvan twee tegen Anderlecht. De speeldagen vóór een Europese confrontatie waren veel minder succesvol. Opmerkelijk is dat vijf van deze zes wedstrijden op verplaatsing waren, terwijl de wedstrijden na een Europese avond voornamelijk thuismatchen waren. Michel Preud’homme had zijn vaste pionnen, maar roteerde ook regelmatig. Daardoor viel de gemiddelde belasting van de basisspelers nog mee ten opzichte van de andere concurrenten. Enkel in de Champions League leverde dat roteren geen resultaat op. Ook in Brugge verbeterden de resultaten eigenlijk pas na de nederlaag in Porto, wanneer bleek dat er geen Europese lente meer in zat.

Standard had een gelijkaardige kalender. Na een Europese wedstrijd speelden de Rouches bijna altijd thuis (5/6) en behaalden ze goede resultaten. Maar ook in de wedstrijden ervoor presteerden ze bovengemiddeld. Het probleem bij Standard lijkt dus niet bij de belasting van de Europese wedstrijden te liggen. De spelers van Standard hebben dan ook gemiddeld gezien het minste aantal minuten gespeeld van de ploegen die actief waren in Europa. De constante onrust op transfergebied en in de bestuurskamer speelden duidelijk een grotere rol dan de zware fysieke belasting.

minuten**

Racing Genk is dan weer een heel ander verhaal. De Limburgers wisten al van in het begin van het seizoen dat ze met alle kwalificatiewedstrijden een druk programma voor de boeg hadden met een beperkte kern. Met gemiddeld 2727 minuten hebben hun 10 meest ‘gebruikte’ veldspelers ongeveer 200 minuten, oftewel 3 wedstrijden meer gespeeld dan hun concurrenten. Door het grote spelersverloop en de vele blessures tussen augustus en februari ligt de rotatie-index in Genk het hoogst. Gezien de grote totale belasting kozen Maes en Stuivenberg ervoor om bewust te roteren. Voor of na een Europese wedstrijd presteerde Genk niet opvallend beter of slechter, maar op de lange termijn heeft die zware belasting zeker zijn effect gehad. Het wordt interessant om volgen of Racing Genk zich nog kan kwalificeren voor Play-Off 1 én voor de volgende ronde in de Europa League. Gezien het aantal wedstrijden dat het al speelde zou dat een enorme prestatie zijn.

Tot slot ervoer AA Gent de Europese belasting nog op een andere manier. De Buffalo’s presteerden het hele seizoen onregelmatig. Er kwam veel kritiek op de rotaties van Hein Van Haezebrouck, maar uit bovenstaande cijfers blijkt dat Gent toch min of meer een vast basiselftal had. De gemiddelde belasting van zijn spelers ligt niet opvallend hoog, maar toch vielen de resultaten tegen. Ook de frissere spelers acteerden immers erg wisselvallig. De Gentse kern bleek niet altijd over evenwaardige kwaliteiten en alternatieven te beschikken. Op hun manier heeft AA Gent dus wel last gehad van de extra Europese belasting.

Conclusie

De cijfers bewijzen niet dat Europese wedstrijden een negatieve invloed hebben op de resultaten in de eigen competitie. Of toch alleszins niet op korte termijn, wat Marc Coucke afgelopen weekend wel hoopte. Anderlecht en Club Brugge presteerden vooral vóór een Europees treffen zwakker. Racing Genk, AA Gent en Standard presteerden even goed of beter. Op lange termijn blijkt er wel een effect te zijn. Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk behaalden sinds hun kwalificatie of uitschakeling betere resultaten in de competitie. Gent en Standard bleven echter even onregelmatig spelen. Vooral Zulte-Waregem en Oostende konden profiteren van de zwaardere belasting bij hun concurrenten. Zij behaalden hun punten voornamelijk in de periode dat hun tegenstanders het druk hadden. Het kan dus wel eens nuttig zijn om de competitieformule te herdenken, bijvoorbeeld een competitie met 12 ploegen in 1A, of een formule met maandagavondvoetbal waarvoor Michel Louwagie pleit. Maar of de Belgische clubs daardoor meer concurrentieel worden in Europa blijft nog maar de vraag. Volgens Filip Joos doen de Belgische clubs het in Europa beter juist dankzij de competitiehervorming en de Play-offs.

In zekere zin lijkt de Belgische competitie op de Premier League. Ook daar hebben clubs het vaak moeilijk in de eigen competitie door de Europese belasting. Denk maar aan het verschil tussen Chelsea dit seizoen en vorig seizoen. De Blues hebben dit jaar geen ‘last’ van Europees voetbal en lijken daardoor niet meer van de titel te houden. Dat was vorig jaar wel even anders. Ook het succes van Leicester City vorig seizoen was volgens experts grotendeels te wijten aan hun lichtere schema. Dit jaar spelen ze echter opnieuw tegen de degradatie en lieten ze opvallend veel punten liggen in wedstrijden vóór een CL-duel. Ondertussen maken ze na een 2-1 nederlaag in Sevilla wel nog kans op de kwartfinales van de Champions League.


*De prestaties worden uitgedrukt in %, wat soms vreemde resultaten kan geven. Bv. Club Brugge presteerde na een Europees duel thuis en uit slechter, maar in het totaal beter. Hoe kan dat? Club haalde ‘na Europa’ 13/15 (87%) thuis en 1/3 (33%) uit = 14/18 = 78%. In het totaal haalde ze thuis 35/39 (90%) en uit 20/42 (48%) = 55/81 = 68%.

** De rotatie-index wordt als volgt berekent: de speelminuten vóór (of na) en europees worden opgeteld. Dan wordt per speler het percentage berekent van het aantal speelminuten. Bv.: Teodorczyk speelde 725 minuten vóór een Europees duel en 605 in Europa. Dat is 1330 van de 1800 minuten (74%). Van de tien meest gebruikte veldspelers wordt de mediaan van hun percentages genomen.

4 gedachten over “Kost Europees voetbal de Belgische clubs punten in de competitie?

    1. Dag Jens,

      bedankt voor de leestip. De sample size is inderdaad te klein voor het exacte effect te berekenen. Wat we vooral wilden aantonen, was dat op korte termijn er maar een klein effect is. Opvallend daarbij is dat er vóór een Europese wedstrijd meer punten worden verloren. De rotatie-index is nochtans gelijkaardig met daarna. Mogelijk komt dit door de psychologie (inhouden?). Op lange termijn is er sowieso een negatief effect bij weinig rustdagen. Maar opnieuw, niet enkel na een Europese wedstrijd, maar ook ervoor. Bedankt voor je opmerking, we denken er verder over na! Je feedback blijft zeker welkom en hopelijk blijf je ons volgen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s