Nog 4 speeldagen te gaan: Wie haalt Play-off 1? Wie degradeert?

Voor AA Gent lijkt Play-Off 1 verder af dan ooit. De Gentenaars hadden vorige week nog 85% kans, na de nederlaag tegen Eupen is dat volgens simulaties van het Kick&RushLab nog maar 29%. De andere ploegen die strijden voor PO1 wonnen wel. Voor hen stegen dan ook de kansen om de reguliere competitie te eindigen in de top 6 van het klassement. Onderaan wordt het voor Moeskroen nog moeilijker na de thuisnederlaag tegen Oostende. De kans op behoud zakt van 36% naar 22%. Voor Eupen ziet het er dan weer beter uit. Het is 98% zeker dat er ook volgend jaar eerste klasse voetbal te zien is aan de Kehrweg.

speeldag

Vanavond trapt Club Brugge in het Westelse Kuipje de 27ste speeldag op gang. Club Brugge is uit op revanche na de nederlaag in Lokeren. Maar ook Westerlo moet punten pakken om het behoud veilig te stellen. De simulatie geeft Westerlo 90% kans om in 1A te blijven. Voor de tickets in PO1 zijn er twee duels tussen rechtstreekse concurrenten. Standard speelt tegen AA Gent en Racing Genk ontvangt – na de Europese verplaatsing naar Roemenië – zondag Charleroi. Morgen speelt Moeskroen tegen Waasland-Beveren mogelijk de wedstrijd van de laatste kans. Moeskroen heeft nog maar 22% kans om zich te redden.

klassement

Play-Off 1

Voorlopig zijn enkel Club Brugge en Anderlecht mathematisch zeker van een plaats in Play-off 1. Ze worden zo goed als zeker vergezeld door nog twee West-Vlaamse ploegen: Zulte-Waregem en Oostende. Charleroi zag z’n kansen op PO1 groeien na de overwinning tegen Westerlo. De kans dat het zich bij de top zes zal scharen is nu 71%, tegenover 52% vorige week. Na de zege tegen KV Kortrijk stijgt de kans op PO1 voor KV Mechelen van 44% naar 58%.

voorspelling

Dé grote verliezer van afgelopen weekend was natuurlijk AA Gent. Niemand, ook de simulatie van vorige week niet, had gerekend op een thuisnederlaag tegen Eupen. Gent creëerde opnieuw te weinig kansen om aanspraak te maken op de drie punten. Het is een probleem dat de Buffalo’s al het hele seizoen achtervolgt. De kans dat AA Gent toch nog PO1 haalt, ligt nu op 29%. Dat is dus een sterke daling ten opzichte van de 85% van vorige week.

Racing Genk zette zijn tocht naar boven verder door te gaan winnen op STVV. Ondanks het gelijke aantal punten met KV Mechelen heeft Genk slechts 28% kans op PO1. Genk treft de komende weken immers nog 3 ploegen uit de top 6  (Charleroi, Anderlecht en Club Brugge). KV Mechelen ontvangt nog Lokeren en Anderlecht en moet nog naar Standard en Gent. Dat is op zich ook een zware kalender, maar gezien de sterke prestaties van de Mechelaars de afgelopen maanden staan ze er volgens de simulatie beter voor. Standard behield een waterkans op een plaats in de top zes door te winnen op Waasland-Beveren.

Degradatie

Moeskroen verloor afgelopen zaterdag nipt tegen Oostende, waardoor de kans op behoud zakte van 36% naar 21,5%. De match tegen Waasland-Beveren is voor Moeskroen wellicht vrij cruciaal. Waasland-Beveren is quasi zeker van behoud, maar door de nederlaag tegen Standard blijven ze op de Freethiel maar beter op hun hoede. Westerlo moest de duimen leggen tegen Charleroi. Daardoor steeg de kans op degradatie licht van 7 naar 10%. Met nog wedstrijden tegen Club Brugge, Oostende, Zulte-Waregem en Genk voor de boeg oogt de kalender van Westerlo erg zwaar. Maar als Westerlo blijft presteren zoals het de afgelopen weken heeft gedaan, verwacht de simulatie dat Westerlo voldoende punten kan behalen om z’n plaats in de Jupiler Pro League veilig te stellen. Op dit moment heeft het nog 4 punten voor op Moeskroen. Eupen zette dankzij een overwinning in de Ghelamco Arena een grote stap richting de redding. Vorige week gaf de simulatie hen nog 17% kans op degradatie, nu nog amper 2%.

tabel

Hoe werkt de simulatie?

De data voor ons model vind je hier.

In dit eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor elk duel. Het recente vormpeil en het thuisvoordeel worden ook in rekening gebracht. Dat resulteert in bovenstaande einduitslag, met een standaard error van 2,3 tot 2,5.

Gezien het doel van de projectie en de beschikbare data hebben we voor dit eenvoudige simulatiemodel gekozen. Voor een vergelijking van verschillende methodes, waaronder die van expected goals, is dit een erg interessant artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s