Wie haalt Play-off 1? Wie degradeert?

Racing Genk begint vanavond aan de 26ste speeldag met een derby op Stayen. De Genkenaren moeten winnen om uitzicht te behouden op Play-off 1. Simulaties van Kick&RushLab geven hen nog 12,6% om bij de eerste zes te eindigen. Onderaan de rangschikking lijkt Moeskroen veroordeeld tot de degradatie: ze hebben nog maar 36,1% kans om zich te redden. Nog vijf speeldagen voor het einde van de reguliere competitie: het ideale moment voor voorspellingen. Wie haalt Play-off 1 en wie degradeert?

Speeldag 26 van en de huidige stand in de Jupiler Pro League:speeldag  rangschikking

Play-off 1

Enkel Club Brugge en Anderlecht zijn op dit moment al mathematisch zeker van een plek in Play-off 1, maar ook de supporters van Zulte-Waregem en Oostende kunnen hun tickets al bestellen. AA Gent, dat versterkt uit de transferperiode lijkt gekomen, heeft op dit moment 85% kans om Play-Off 1 te bereiken. Voor de Buffalo’s ziet de situatie er dus aanzienlijk beter uit dan voor de winterstop. Het laatste PO1-ticket wordt – zoals al een tijd duidelijk was – een gevecht tussen KV Mechelen, Charleroi en Racing Genk. Standard mag zich opmaken voor Play-off 2.

Charleroi staat er het best voor. Het heeft 2 punten meer dan Genk en Mechelen. In hun laatste 5 matchen treffen ze ook geen enkele top 6 ploeg meer. De simulaties geven hen 52% kans om zich bij de eerste 6 te scharen. De belangrijkste uitdager van Charleroi is KV Mechelen. Het Mechelse wedstrijdschema lijkt wel een stuk zwaarder: op de voorlaatste speeldag ontvangen ze thuis Anderlecht en op de laatste speeldag moeten ze op verplaatsing naar AA Gent. Toch berekent een model van Kick&RushLab de kans dat KV Mechelen Play-Off 1 haalt op 44%. Dat is opvallend meer dan de 12,6% van Genk, terwijl de Limburgers op dit moment evenveel punten hebben. Met nog duels tegen Charleroi, Anderlecht en Club Brugge hebben zij op papier nog de zwaarste kalender. Bovendien presteerde Genk tot nu toe ook minder goed dan KVM: zo resulteren de Mechelse schoten op doel immers vaker in een doelpunt (zie onderaan voor de methode van het model).

grafiek  tabel

Play-off 2

Onderaan de rangschikking ziet het er benard uit voor Moeskroen: op dit moment tellen ze 3 punten minder dan Eupen. De beide kalenders ogen even zwaar: met zaterdag een thuiswedstrijd tegen Oostende en een verplaatsing naar Gent treft Moeskroen nog twee ploegen uit de top zes. Eupen gaat dit weekend op bezoek bij Gent en ontvangt op de laatste speeldag nog Zulte-Waregem. Het model geeft Moeskroen nog 36% kans om zich te redden, terwijl Eupen 83% zeker is van het behoud. Na de winterstop presteerde Eupen echter wel opvallend zwakker dan in het begin van het seizoen. Mocht die trend zich doorzetten, dan kunnen ze aan de Kehrweg nog in de problemen komen. Westerlo heeft zich met 10 punten uit de laatste 5 wedstrijden zo goed als zeker gered. De kans dat Westerlo nog degradeert ligt op 6,66%. Nochtans heeft het met wedstrijden tegen Charleroi, Club Brugge, Oostende, Zulte-Waregem en Genk nog een loodzwaar schema. In Lokeren en Waasland-Beveren mogen ze volgens dit model op beide oren slapen: ze blijven zeker in de eerste klasse.

Kick&RushLab

Methode: 

De data voor ons model vind je hier.

In dit eenvoudige simulatiemodel houdt Kick&RushLab vooral rekening met het aantal verwachte doelpunten en vergelijkt dat voor elk duel. Het recente vormpeil en het thuisvoordeel worden ook in rekening gebracht. Het resultaat is bovenstaande einduitslag, met een standaard error van 2,4 tot 2,9.

Gezien het doel van de projectie en de beschikbare data hebben we voor dit eenvoudige simulatiemodel gekozen. Voor een vergelijking van verschillende methodes, waaronder die van expected goals, is dit een erg interessant artikel.

Advertenties

Een gedachte over “Wie haalt Play-off 1? Wie degradeert?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s