Waarom de aankoop van Kalinic nog niet voldoende is voor AA Gent

Drie miljoen euro betaalde Gent voor hun nieuwe doelman, Lovre Kalinic (26). Of de oplossing voor het keepersprobleem de Buffalo’s naar Play-off I kan brengen, zal nog moeten blijken. De statistieken tonen aan dat er ook voorin versterking moet komen.

De Gentse doelmannen gingen dit seizoen enkele keren flagrant de mist in. Vooral de Zweed Jacob Rinne kreeg heel wat kritiek te slikken van zowel de pers, als de eigen fans. Toch resulteerden zijn flaters niet altijd rechtstreeks in tegendoelpunten. Na een gewonnen wedstrijd werden die missers door medespelers en supporters al snel met de mantel der liefde bedekt, maar na enkele mindere resultaten volgden de media de prestaties van de doelman steeds meer met een vergrootglas. Om Rinne te beschermen en tot betere resultaten te komen, gaf trainer Hein Vanhaezebrouck tweede doelman Yannick Thoelen enkele wedstrijden zijn kans. Intussen gleed Gent echter af naar een zevende plek in het klassement en zal de club een stevige inhaalbeweging moeten maken om Play-off I alsnog te bereiken. Zo maakte het Gentse bestuur van de aankoop van een nieuwe doelman een topprioriteit tijdens de wintermercato. Uiteindelijk viel de keuze op de 26-jarige Kroaat Lovre Kalinic, die voor drie miljoen euro overkomt van het financieel noodlijdende Hajduk Split.

Keepersprobleem?

Maar in welke mate zijn de mindere resultaten van AA Gent te wijten aan de schijnbaar zwakke prestaties van de doelmannen? Uit analyse van hun statistieken van de voorbije twee seizoenen en deze jaargang blijkt inderdaad dat de Buffalo’s dit seizoen gemiddeld meer doelpunten per wedstrijd incasseren: 1,09 per wedstrijd, tegenover 0,97 de voorbije twee seizoenen. Dat kan misschien een miniem verschil lijken, maar in voetbal kan dat de doorslag geven of een ploeg kampioen wordt of niet. De terugval in het aantal gescoorde doelpunten is echter nog opvallender: de twee voorbije jaren scoorde Gent nog gemiddeld 1,73 en 1,87 doelpunten per wedstrijd. Dit seizoen geraken de Gentenaren niet verder dan 1,48 goals, waardoor ze opvallend minder punten binnenhalen. Dat probleem erkende coach Hein Vanhaezebrouck ook onlangs in het programma Extra Time: “Op verplaatsing bijvoorbeeld hebben we op één na de beste verdediging, maar we scoren te weinig.”

1

Andere statistieken bevestigen dit beeld. Zo kwam AA Gent tot nu toe gemiddeld slechts tot 4,7 pogingen op doel, opmerkelijk minder dan de voorbije twee seizoenen. Blijkbaar heeft de ploeg het zonder spelmaker Sven Kums veel moeilijker om goede kansen te creëren. Bovendien werkt de Gentse aanval de kansen ook minder goed af sinds het vertrek van targetman Laurent Depoitre (46% tegenover 55% vorig seizoen).

2Dat het vertrek van die twee spelers een lacune nalaat, is op zich geen verrassing, maar het plaatst het keepersprobleem wel in perspectief. Bovendien pakten Rinne en Thoelen samen procentueel gezien evenveel ballen als Matz Sels, die afgelopen zomer voor zes miljoen naar Newcastle verkaste. Ook aanvallende versterking blijkt dus absoluut nodig.

3

Toch kunnen de prestaties van de doelmannen zeker beter. Vooral de statistieken van Rinne tonen aan dat AA Gent het met hem in de ploeg minder goed deed. Thoelen presteerde wel op een statistisch gelijkaardig niveau als Sels de afgelopen jaren, maar hij trad vooral tegen zwakkere ploegen aan, waardoor zijn statistieken voorlopig weinig representatief zijn. Op basis van zijn prestaties zou hij nog enkele kansen verdienen. Het is nu aan Kalinic om zijn waarde te bewijzen en aan de Gentse bestuursleden om aanvallende versterking te voorzien.

45

 

D6.pngoor de zwakkere aanval ‘kost’ een tegendoelpunt AA Gent dit seizoen ook meer punten dan de voorbije jaren: 0,78 in het kampioenenjaar, tegenover 1,3 dit seizoen. De Buffalo’s hebben het immers moeilijker om een achterstand ongedaan te maken, of simpel gezegd: als de tegenstander tot scoren komt, pakt Gent dit seizoen opvallend minder punten dan de voorbije twee jaren. Een tegendoelpunt vermijden is dit seizoen dus belangrijker dan de voorbije twee jaar. Reden te meer dus om te investeren in nieuwe doelman Kalinic, zolang Gent niet vlotter scoort.

Kick&Rushlab

Dit artikel kwam tot stand vóór de aankoop van onder meer Kubo, Verstraete en Kalu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s